Halvtorkade tomater i olja – passar till allt

4 augusti, 2017
torkadetomater-aug17

Plötsligt hänger den där. Den första lilla tomaten. Så kommer nästa, strax följd av en till och snart dignar plantorna av runda, sköna, gula, röda, bruna och gröna juveler. Tomatfrossa!. Vi har tomater till allt. Idag stoppar vi dem i ugnen för att koncentrera smakerna maximalt. Välkommen in i köket!

Den här sommaren bjuder på premiär. För första gången skördar jag i eget växthus. Vilken lycka!  Men jag hade ingen aning om vad det innebär att bjuda tomatplantor på ombonad värme. De blir som tokiga. Det är veckor sedan jag tappade bort vad som är den egentliga toppen på plantorna och vad som är grenar av ”tjuvar” som egentligen ska bort.

Nå, nu rensar jag grenar skoningslöst för att hålla gångarna någorlunda fria. Basilikan är manshög och dofterna som slår emot mig varje morgon när dörren öppnas är vidunderlig.

Än så länge är det sorter med små körsbärstomater som mognat. Green grape, Ida gold, Red sweet cherry och Black sweet cherry. Tänk att jag drömmande satt där och fingrade på fröpåsarna under vårvintern. Och nu, av de där små fröerna, knappt en nypa, denna djungel. Ett under!

Idag bjuder vi på ett recept som är så enkelt att man kanske egentligen ska kalla det för ett tips. Det handlar om semi-, eller haltorkade tomater som kan användas till en hel massa olika saker. Smakerna koncentreras och de passar både att använda som huvudingrediens och mer som en krydda.

torkadetomater-aug17
Så enkelt att det nästan inte är ett recept. Inget krångel riktigt gott och oändligt användbart. Är inte det bra så säg.

Ett par saker är viktiga. Eftersom de inte är helt torkade så är hållbarheten inte jättelång. Tre veckor i kyl, inte mer. Jag brukar inte lägga i färska kryddor om de inte får gå med i ugnen en längre stund. Bättre då att vara generös med dem när det är dags att äta.

Min smaksättning får bli vitlök och chili och de får ligga bredvid tomaterna i ugnen på slutet av torkningen, åtminstone en halvtimma.

Halvtorkade tomater passar i maten på olika sätt . Till exempel såhär:

 • Lägg en näve på din hemgjorda pizza.
 • På pasta med massor av basilika och färskriven parmesan.
 • Ta med som pålägg till utflyktsmackan. Surdegsbaguette med lufttorkad skinka, en ostbit och en hög med de smakrika tomaterna.
 • Låt den bli en del av sommarens grönsakspaj.
 • God ost, ett litet honungsringel, örtkryddor och en hög av de små tomaterna. Extra, extra blir det om osten är rinnig och varm som en brietårta efter en stund i ugnen. Ja, ni förstår.
 • Gott bröd, burrato (krämig mozarella), färsk basilika och så tomatjuvelerna.
 • På burgaren med majonnäs och söt riktigt långstekt lök.
 • Ugnsrosta färskpotatis och avsluta med att strö över halvtorkade tomater och färska örtkryddor.

Och sådär kan jag hålla på. De passar till mycket så är det bara. Bra att ha på lut helt enkelt. Och såhär enkelt är det.

Halvtorkade tomater

 • småtomater
 • salt
 • eventuellt vitlök och eller chili
 • olivolja

Mängden avgör du själv. Det enda som är viktigt är att du har olja så att det täcker.

 1. Sätt ugnen på 100 grader. Halvera småtomater. Lägg på plåt med snittsidan upp. Salta lite, lite. Sätt in tomaterna. Fixa en liten glipa så att ugnsluckan inte stängs helt.
 2. Titta till dem varje halvtimma. Rör inte. De ska bli skrynkliga och halvtorkade. Tiden beror på ugnen och tomaternas storlek. Du får avgöra själv. Jag körde min senaste omgång i två timmar.
 3. När du tror att det är en halvtimma kvar lägger du in vitlök i klyftor och chili. Om du vill.
 4. Ta ut. Lägg i burk och täck med olivolja. Förvara i kyl.

 

Nu plockar jag fram macheten och ger mig ut för att skörda mer. Hälsar Kat : )

Örtsocker - sött med karaktär
Kanelbullekladdkaka - Så gott som det låter!