Örtsocker – sött med karaktär

7 augusti, 2017
örtsocker-aug17

Örtsocker! Har ni provat? Örtsalt är självklart, men socker?  Egentligen en klockren kombination. När sockret får karaktär behövs inte alls lika mycket. Funkar som en naturlig sockerreduktion. Dessutom en källa till kreativa utsvävningar. Kul och gott i ett! Välkommen in i köket!

Igen blir det ett inlägg som handlar mer om inspiration än om exakta recept. Du får chansen att fundera över kryddornas smak, doft och vad de egentligen passar ihop med.

Jag ser ibland recept med diffusa instruktioner som säger ungefär: ”Ta en örtkrydda, till exempel den här eller någon annan som du har.” Som om det handlade om lite grönt piff snarare än smak och karaktär.

Men jag tänker alls inte tala om vad som är rätt och fel för sådant finns inte i smakvärlden.  Det finns tusentals oupptäckta kombinationer att leta sig fram till. Jag menar bara att valet har betydelse. Kryddan du väljer kan göra stor skillnad.

örtsocker-aug17
Örtsalt är ett alldeles självklart inslag i maten, men örtsocker? Varför inte. Genom att söta med karaktär kan man minska på mängden och få en extra smakupplevelse istället för bara sötsött.
örtsocker-aug17
Örtsocker ger utrymme för fantasi och kreativitet. Jag gör små mängder och provar mig fram. Tar en sväng i kryddlandet och funderar över doft- och smakkombinationer. Lavendelsocker över en kaka kanske? Myntasocker på en fruktsallad med melon? Basilikasocker att strö över jordgubbarna? Bara att prova. Hur fel kan det bli?

Vi ska äta pannkakor och jag vill använda färska hallon istället för sylt.  Något sött känns ändå som en trevlig grej att lägga till och eftersom hallon och citron är så fint ihop knipsar jag ett par kvistar citronverbena i växthuset.

Den har en tydlig smak av citrus utan syra, men jag vill förstärka ytterligare med lite rivet citronskal.  Och så vill jag ha in något vänligt inställsamt . Det får bli vanilj.  Proportionerna är ungefär såhär. Jag brukar göra sockret i små omgångar för direktförbrukning.

Örtsocker – citrus/vanilj

  • 1 dl socker
  • 10 stora blad citronverbena
  • 2 ½ cm vaniljstång
  • finrivet skal av ½ citron

Gör såhär

Mixa socker, citronverbena och vanilj fint.  jag använder en hel bit vaniljstång med skal och allt. Blanda i citronskalet. Ät direkt eller torka helt och förvara torrt.  Svårare är det inte.

Man kan som sagt tänka sig en hel rad kombinationer och här kommer några förslag:

Örtsocker –lösa idéer

  • Lavendel – ger frukostyoghurten en nu dimension. Eller prova i ditt kvällste.
  • Myntasocker – passar till något med melon.
  • Rosmarin och rivet apelsinskal – blir bra tillsammans med en päronrätt eller något med äpple.
  • Basilika – fint tillsammans med jordgubbar.

Örtsocker är ett enkelt sätt att göra något extra och att lära känna kryddornas aromer. Enkelt, gott och roligt!

Citronverbena förresten, vill du veta mer så kika på ett tidigare inlägg om citrusdoftande kryddor här.

Mer om mynta kan du hitta vid länken här.  Och en hel del om rosmarin kan du få veta här.

Hälsar Kat : )

Rödbetspaj - nyskördat i pajform
Halvtorkade tomater i olja - passar till allt