Vackraste sättet att förvara lökskörden

29 augusti, 2018
skogtillbord-hängalök-aug18

Så lyckat! Årets lökar slår alla rekord. I alla fall i min odlarkarriär. Jag chansade och satte frön istället för sättlök i år och banne mig att det fungerade. Nu är lyckan total när jag har hittat vackraste sättet att förvara lökskörden. Välkommen in på pyssel i köket!

De små spretiga lökstråna som stack upp i mars gav inte mycket hopp, men jag körde vidare ändå. Helt rätt visade det sig för trots att de fortfarande var pyttigt ynkliga när de kom i backen så har de givit en grandios utdelning.

Till och med schalottenlökarna är ståtligt stora. De frösådda utvecklades inte på samma vis som sättlöken. Vanligt är att schalott bildar många lökar som i ett sammanhängande kluster men jag skördade mina en och en. De är stora och fantastiskt fina.

Sorten heter Zebrune och har den typiska schalottensmaken tillsammans med den karakteristiskt vackra, ljust rosavioletta färgen på den skalade löken.

skogtillbord-hängalök-aug18
Vackert sätt att förvara lökskörden hängande. Så vackra att man vill ha dem hängande väl synliga i köket.

Lök vill ha vatten och sommaren har varit snål, men jag hade turen att plantera all lök under en av de få regniga vårdagarna och täckte sedan direkt med gräsklipp som måste härbärgerat fukten perfekt för löken satte genast fart. Inte bara schalotten utan alla sorterna som kom ut i jorden den dagen.

Jag har skördat massor som fått torka luftigt ute i värmen tills blasten prasslade i vinden. Nu är de inne och en del kommer att förvaras i korgar, men några vill jag ha nära. Inom räckhåll när jag lagar mat och inte minst inom synhåll. De är verkligen små skönheter och ännu vackrare nu när de hänger i knippen på snören i köket.

Det finns ett enkelt sätt att hänga upp lök så att de fortfarande har det luftigt kring sig och så att jag enkelt kan lossa en efter en utan att alla rasar ner. Och såhär går det till:

Vackert sätt att förvara lökskörden

  1. Lökarna ska torkas med blasten intakt och de ska vara riktigt torra innan du gör dina knippen, ingen grönska ska synas.
  2. Klipp till en bit snöre, gärna lite tjockare, ungefär 120 cm långt. Bind ihop ändarna så att snöret bildar en stor ögla. Häng upp stadigt på krok eller spik. (Kika gärna på bilderna som förtydligar)
  3. Plocka ihop ett gäng lökar med fin, torr blast. Jag gör mina knippen med 12-15 stycken i varje.
  4. Stick in blasten genom öglan runt det bortre snöret och tillbaka genom öglan. Tänk dig att du trär blasten runt snörena nästan som i en 8. Nästa lök träs genom på samma sätt men från andra sidan. Först från höger, sedan från vänster och så vidare.
  5. Sedan är det bara att jobba på växelvis från ena sidan till den andra. Det går mycket snabbt och ett knippe är klart på bara några minuter.

Vill du veta hur det går till att göra en vitlöksfläta så kan du kika på inlägget här. Vilken fröjd det är att ha egenskördad lök både som gourmetmat och inredningsdetalj! Allt gott! Hälsar Kat : )

Morotsmarmelad - den allra bästa
Squashpizza - vilken fullträff!