Morotsmarmelad – den allra bästa

1 september, 2018
skogtillbord-morotsmarmelad- aug18

Morotsmarmelad på gång! Ett knippe nyss upptagna morötter till marmelad. Låter galet men blir alldeles underbart. Tillsammans med en rejäl dos citrus blir det en marmelad med syrligt sting och en synnerligen vacker färg. Välkommen in i köket!

Jag har kokat den om och om igen. En sorts sensommar- eller tidig höstsyssla. Varje gång blir jag lika glad över ett resultat som är alldeles ovanligt bra.

Receptet är inte mitt utan Ninis och förmodligen är det inte hennes heller. Hon var under många år chefredaktör på mattidning och samlade noga in de allra bästa recepten för eget kökspyssel. Och nu är det er tur.

skogtillbord-morotsmarmelad- aug18
Morotsmarmelad- den bästa! Det kändes lite tveksamt när jag första gången la ner en rejäl hög rivna morötter i marmeladkoket, men jag lovar efter många år med samma recept vet jag. Det blir alldeles fantastiskt gott!

Vi startar med ett par praktiska detaljer.

Marmeladprovet

Det bästa sättet att veta om marmeladen är färdigkokt eller ska småbubbla lite till. Gör såhär:

 • Kyl en liten tallrik. Ta en sked av den kokande marmeladen och lägg på tallriken. Dra med skeden ett synligt streck genom marmeladen. Stannar strecket kvar så är det klart, rinner marmeladen tillbaka ihop igen så behöver den koka en stund till.
 • Morötter innehåller pektin som kommer att ge marmeladen en fin konsistens. Pektinet aktiveras av syran i citronerna och inget särskilt syltsocker behövs utan vi använder vanligt strösocker.

Sterilisera glasburkar

Det lönar sig definitivt att vara noga med hygiensen och verkligen se till att inget ovälkommet följer med i burkarna. Hållbarheten blir garanterat lång, upp till ett år, men då är marmeladen säkert slut för länge sedan.

 • Diska burkarna noga. Sätt in dem i ugnen och vrid upp till 125 grader. Efter 15 minuter är det klart. Gummiringarna brukar jag lägga i kokande vatten ett par minuter.

Och nu till verket:

Morotsmarmelad

 • 500 g morötter
 • 4 ekologiska citroner
 • 4 ½ dl vatten
 • 1, 2 l strösocker

Du behöver också

 • 4 väl rengjorda halvliters glasburkar, helst med bygellock

Gör såhär

 1. Tvätta, skala och riv morötterna grovt.
 2. Tvätta citronerna och riv det yttersta gula från skalet. Dela citronerna och pressa ur saften.
 3. Koka morotsrivet tillsammans med citronskal, citronsaft och vatten 10 minuter. Tillsätt sockret och koka ytterligare 15 minuter. Om det bildas skum på ytan så ska det tas bort noggrant.
 4. Gör marmeladprovet som det beskrivs ovan. Kanske behöver marmeladen småputtra ytterligare några minuter.
 5. Häll upp den heta marmeladen (den ska vara minst 80 grader) i burkarna, stäng locket noga och vänd dem genast upp och ner för att bli av med eventuella mikrober som trots allt slunkit med i burken. Klart!

Det tar någon timma eller två innan marmeladen svalnat och stelnat helt som den ska. Sol och värme på burk att njuta av på generösa skivor rostat surdegsbröd.

Är du lite av en nörd som älskar att förädla sommarens skördar så kan jag rekommendera en bok. Här handlar det inte om tjusiga bilder och småputtriga texter utan om raka, rediga tips i konsten att förädla.

Skriften är utgiven av Eldrimner, skolan som utbildar mathantverkare. Gå in på deras hemsida www.eldrimner.com och kika efter boken: ”Förädling av bär, frukt & grönsaker – en handbok i mathantverk”. Och vem vet kanske hittar du en kurs att hänga på? Eller en hel utbildning!

Allt gott! Hälsar Kat : )

Pärondessert med doft av fläderblom
Vackraste sättet att förvara lökskörden