Krämig kantarellpasta – Äntligen!

26 augusti, 2019
Kategori:
skogtillbord-kantarellpasta-aug19

Allra käraste Herr Kantarell! Äntligen möts vi! Jag har fyllt alldeles för få kantarellkorgar i mitt liv, men idag det serveras det krämig kantarellpasta på en rejäl egen skörd. Välkommen in i köket!

Trattisar och lövliknande svart trumpetsvamp är inga problem. Dem bär jag hem i mängd, men de gula. Nåja, nu står jag här med en rejäl svampomgång och planen är krämig kantarellpasta.

Jag tänker svenska smaker med lagrad ost, Präst eller Västerbottens. Grädde och banne mig en äggula. Svartpeppar och dill. Kantareller och dill är en aningen otippad, men verkligen finfin kombination, både dilliga blad och fröställningar eller kronor. Dessutom knaperstekt rökt fläsk. Ni hör att vi lutar åt en gränslös middag utan tanke på annat än bara gott.

skogtillbord-kantarellpasta-aug19
Krämig kantarellpasta. Doften av kantarell och dill. Sensommarfröjder som passar utmärkt på samma tallrik. God ost, knapriga fläsktärningar och grädde därtill.

Måste bara orda kort om ost. Vi är en ostnation som borde veta bättre. Parmesan, Halloumi och franska getostar. Gott visst, men känner du till alternativen?Har du koll på dina hemtrakters mathantverkare?

Kanske har du ett gårdsmejeri inom rimligt avstånd. Det finns många och ofta är de värda en liten resa. Kolla appen från Eldrimner. Det är ju galet att vi slentrianmässigt kör på importerat när det finns så mycket på hemmaplan. Fråga efter deras bästa ost att riva, att smälta, att grilla. En ny favorit att lära känna kanske?!

Men nu tar vi ett helgrepp om mina kantareller.

Krämig kantarellpasta

4 personer

 • 400 g pasta, gärna tagliatelle
 • 500 g kantareller, eller lite mer
 • 1 schalottenlök
 • 100 g präst- eller Västerbottensost
 • 1 knippa dill och gärna några späda dillkronor
 • 150 g rökt fläsk
 • 3 dl grädde
 • 2 äggulor, frys vitorna till maräng
 • svartpeppar

Gör såhär

 1. Rensa kantarellerna och skär de större i bitar. Finhacka löken. Riv osten och hacka dillen fint.
 2. Tärna fläsket och stek knaprigt.
 3. Koka upp saltat vatten till pastan. Lägg i och håll koll på tiden. Stek samtidigt kantarellerna i smör. När de börjar få färg ska löken i. Häll på grädden och låt svampen småputtra några minuter.
 4. Häng med för nu går det fort. Häll av pastan och lägg den i den doftande svamppannan. Rör snabbt i äggulor, riven ost och dill.
 5. Lägg upp i tallrikar och strö över fläsket. Svartpeppar på och sedan är det bara att äta.

Lugnet sänker sig och wow detta är sann sensommarglädje! Är du en av dem som hittar mängder med kantareller kan det behövas fler recept. Ett frasigt kantarellflan hittar du vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Plommoncobbler - Pajhälsningar från USA
Pizzadeg - snabbmat på vänt i kylen