Plommoncobbler – Pajhälsningar från USA

28 augusti, 2019
skogtillbord-plommoncobbler-aug19

Plommoncobbler är en paj, eller en kaka, med rötter i Amerikat. Ett sensommarfika ni inte får missa. Mörkt socker, mandel och nyplockade, smörstekta plommon! Inget att vänta på. Välkommen in i köket!

Persika är en vanlig fyllning i en cobbler, men jag har gjort den på allt möjligt, bär av alla slag, äpplen och plommon.

Ofta görs den här paj-kakan med en slarvigt täckande deg. Degen läggs på i klickar så att det finns mellanrum för vätska att pysa ut, men denna gången täcker min smet/deg nästan helt och det gick utmärkt. Cobbler betyder skomakare och ordet hör ihop med ett verb som handlar om att lappa. Lite lapptäcke kanske man kan tänka.

Mörkt socker gör att den får en mustig ton som jag verkligen älskar. En liten föraning om höst, men med sommarkänsla. Täcket har ett crunch samtidigt som det är mjukt och den befinner sig verkligen mellan paj och kaka.

skogtillbord-plommoncobbler-aug19
Plommoncobbler med sensommarkänsla. Lite mustigare, lite omsorgsfullt omhändertagande och vansinnigt gott.

Jag gör min cobbler direkt i en gjutjärnspanna. Pannan får först gå en stund på spisen när jag smörsteker plommonen hastigt och sedan ställer jag in den i ugnen. Viktigt alltså att skaftet tål värmen.

Vi har testat den varm, ljummen och kylskåpskall och allt funkar. Den mörka färgen på min plommoncobbler är ett resultat av mörkt socker inte alls att den är bränd. Jag använde farinsocker som kommer med djupa toner av melass och lite lakrits. Fantastiskt ihop med plommon! Smeten är för övrigt farligt god.

Jag har använt mig av två sorters plommon, Victoria som är en favorit och en sort jag tror kallas Herman. Bra om plommonen har aningen syra i smaken, men i övrigt funkar säkert de flesta sorter.

Nu bakar vi!

Plommoncobbler

 • 700 g plommon
 • 2 msk smör

Deg

 • 1 dl hel mandel
 • 2 ½ dl farinsocker
 • 2 ½ dl vetemjöl
 • ½ tsk äkta vaniljpulver
 • 1 tsk grovkrossad kardemumma
 • 2 tsk bakpulver
 • 100 g smör
 • 1 dl grädde

Gör såhär

 1. Kärna ur plommonen. Stek dem varsamt i smör.
 2. Sätt ugnen på 200 grader. Mixa mandeln till smulor. Jag gillar att behålla lite struktur med bitar i smulet. Blanda med farinsocker, mjöl, vaniljpulver, kardemumma och bakpulver. Smält smöret, häll på grädden och rör ihop med övriga degingredienser.
 3. Klicka smeten över plommonen. Ställ in i ugnen och sänk värmen till 175 grader. Grädda 20 – 25 minuter tills köket doftar och ytan fått lite färg.
 4. Låt svalna något och servera med vaniljglass.

Har du äpplen på gång i trädgården så kanske du vill varva med en äppelkaka. Då har du ett grymt bra recept vid länken här. Allt gott hälsar Kat : )

Melanzane - aubergine-, tomat- och pestofest
Krämig kantarellpasta - Äntligen!