Melanzane – aubergine-, tomat- och pestofest

2 september, 2019
skogtillbord-melanzane-sept19

Melanzane på egen skörd. Tomater, aubergine, doftande basilika, lök och vitlök i ett möte med matidéer från Italien. Nyplockat är den oslagbara ingrediensen. Välkommen in i köket!

Alla har inte möjligheten att skörda själva, jag vet, men ändå. Nyskördat är verkligen så mycket bättre och jag kan i alla fall uppmana till att alla någon gång försöker hitta och genast tillaga grönsaker som nyss skilts från jordelivet. Skillnaden är större än man kan tro.

skogtillbord-melanzane-sept19
Melanzane – italiensk gratäng på egen skörd. Tomat, aubergine, basilika, lök och vitlök. Skördefest i kubik.

Jag tillhör gruppen priviligierade småstadsbor med närhet till ytterligheterna. Allt finns nära. Stadens fördelar och skogen lugn. Och så är det lotterna. Sex stycken i en stor rektangel, med enorma möjligheter. Skörden pågår från mars till jul ungefär och just nu peakar den med smak och doft av solmoget. Den i särklass bästa smaksättaren.

Självklart kryddas måltiderna också med en särskild känsla när exempelvis auberginerna och jag har kampat ihop sedan januari när de såddes. Vi har gått genom en del tillsammans, den där grönsaken och jag. Nog om detta nu äter vi.

Melanzane

4 personer

  • 2 medelstora auberginer, eller flera små

Tomatsås

  • 1 stor finhackad gul lök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 600 g färska tomater skurna i bitar
  • ½ liten finhackad chili
  • ½ tsk salt

Pesto

  • 1 rejäl knippa färsk basilika
  • 50 g pinje- eller valnötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 ½ dl olivolja
  • 100 g riven, smakrik ost

Fyllning

  • 1 mozzarella, 125 g, i tunna skivor

Gör såhär

  1. Skiva auberginerna på längden. Skivorna ska vara riktigt tunna.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg aubergineskivorna på en plåt och ställ in i ugnen tills de precis börjar få lite färg.
  3. Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök och vitlök en kort stund innan tomatpuré, tomatbitar, chili och salt läggs i. Småputtra några minuter.
  4. Lägg basilika, nötter, vitlök och olja i en matberedare. Kör en kort stund. Peston får gärna vara lite grövre med bitar av nötter kvar. Rör i den rivna osten.
  5. Ta fram en ugnsform och varva tomatsås, aubergineskivor, pesto och mozzarella. Toppa med tomat och ost. Grädda gratängen till fin färg i cirka 30 minuter.

Vill du testa en annan auberginerätt så kan du kika på en moussaka vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Riven inlagd gurka - Bäst i test!
Plommoncobbler - Pajhälsningar från USA