Riven inlagd gurka – Bäst i test!

4 september, 2019
skogtillbord-gurkinläggning-riven-sept19

Riven inlagd gurka toppar i detta nu vår inofficiella inläggningslista. Den är grym och jag tänker inte babbla mer om det utan går direkt, utan omsvep, på denna i särklass godaste av gurkinläggningar. Välkommen in i köket!

Genast ska jag säga att det finns en baksida med den här inläggningen. Frågan som alltid kommer: ”Hur länge håller den?”har inget säkert svar.

Eller teoretiskt kan jag säga att det är en inläggning som är säker och bör ha lång hållbarhet utifrån mängden socker och ättika som båda konserverar, men vi har aldrig lyckats sätta den på prov. Den tar helt enkelt slut. Snabbt. Nå, med detta säger jag alltså att vi har haft våra burkar som längst i tre månader och då var de bra, men längre sträcker sig inte min garanti.

Gardera med vansinnigt noggrant diskade och ugnssteriliserade burkar. Det vill säga minst 15 min i 125 grader.

Jobba med rena händer och verktyg och förvara till sist burkarna i kylen.

Gurkan kan ätas som den är bland annat till stekar, på hamburgare och på knäckemacka med leverpastej(!). En annan variant är att blanda den med exempelvis tjock yoghurt och servera till fisk.  Eller rör ihop med crème fraiche och riv i en vitlöksklyfta.

Den här omgången räcker till en tvålitersburk.

Riven inlagd gurka

 • 1 ½ kg inläggningsgurka
 • ½ kg gul lök
 • 1 knippa dill + ett par dillkronor

Lag

 • ½ kg socker
 • 4 dl ättika, 12 %
 • ½ dl salt
 • 1 (-2) påsar gult senapsfrö, ca 35 g

Gör såhär

 1. Koka upp ingredienserna till lagen så att sockret smälter. Ställ att svalna.
 2. Tvätta gurkorna noga. Skala löken. Skölj dillkronorna. Skär dillen fint.
 3. Enklast är att låta en matberedare med rivtillsats göra jobbet. Riv gurkor och lök grovt. Lägg upp i en skål och häll över lagen tillsammans med dill och dillkronor. Rör om och låt stå en stund innan rivet läggs på burk.
 4. Gurkan är god redan efter några timmar, men tjänar på att stå några dygn innan den börjar användas.

Mycket populär som sagt och en del i hemligheten är nog den relativt stora andelen lök. Mycket senapsfrö och en hel del dill dessutom. Gott om smak helt enkelt.

Vill du göra annan inläggningsvariant av frilands-, eller Västeråsgurka så tycker jag du ska kika på inlägget om fermenterad eller syrad gurka. Något helt annat men vansinnigt gott och nyttigt dessutom. Allt gott! Hälsar Kat :

Syrade morötter - bakterieboost
Melanzane - aubergine-, tomat- och pestofest