Ljus örtdressing – lyfter salladen

16 mars, 2021
skogtillbord-ljus-örtdressing-mars21

Dressing – där har ni skillnaden. Det är den som får de gröna bladen att lyfta. Den tar ut tomaterna på en smaksaltomortal och agerar sidekick till de ordinära sockerärtorna. Idag vispar vi ihop en ljus örtdressing. Välkommen in i köket!

Jag verkligen älskar grönsaker. Har alltid gjort. Och som med allt ätligt behöver de omsorg och trevligt sällskap för att visa upp sin bästa sida.

Ofta räcker det med enkel olivolja och en nypa salt, men mitt tips är att ha ett litet minneslager av goda dressingar att variera med.

Först ut i raden av tänkta dressingporträtt kommer en variant som passar den enkla vardagssalladen. Den som inte behöver vara märkvärdigare än en skål med krispigt grönt.

I dagens salladsskål hamnade machesallat, little gem, solrosskott och ärtskott. Inga konstigheter, gröna grejer helt enkelt. Till detta en mild, men smakrik dressing med tydliga toner av dragon.

En viktig detalj som för övrig gäller all dressing som ska serveras med blad är att den ska tillföras precis innan servering. Får de spendera för lång tid tillsammans kommer sallaten att falla ihop, förlora färgen och bli sladdrig.

Ljus örtdressing till sallad

 • 2 delar rapsolja
 • 1 del vinäger
 • 1 del dijonsenap
 • 1 del majonnäs
 • salt
 • svartpeppar
 • honung
 • färska blad av någon ört, exempelvis dragon, körvel eller gräslök.

Gör såhär

 1. Rör ihop olja, vinäger, senap och majonnäs. Smaka av med salt, peppar och honung som gärna får ta lite plats.
 2. Skär det kryddgröna fint och blanda i.
 3. Servera dressingen bredvid salladen eller vänd ihop bladen med dressingen strax innan servering.

Självklart kan du förstärka salladen med fler grönsaker. Funkar både med färska, ugnsrostade och snabbkokta. Ett tips är att hålla färgen grön. Välj exempelvis sparris, broccoli eller sockerärt.

Vill du göra din egen majonnäs så är det enklare än du kan tro. Klicka på länken här och kolla på mitt inlägg om egen majonnäs på 15 sekunder. Allt gott! Hälsar Kat : )

Flammkuchen - trendigt med tyskt påbrå
Toppat och nygrillat - 5 glödheta tips