Toppat och nygrillat – 5 glödheta tips

13 mars, 2021
skogtillbord-nygrillat-mars21

Nygrillat i vårvintertid. Bästa grilltipsen för kylslagna dagar. Dessutom toppingen som förvandlar korv och burgare till gourmetkäk. Välkommen till glödbädden!

Så inne med ute. Och med allt som flammar och doftar lite rökigt. Tänker att kvällens happening blir en kombination av mellofinal och utegrillat. Låter som ett stort projekt, men det här är inga krångligheter jag vill bara ha känslan och smaken av en perfekt glöd.

Sen toppar vi burgare och bangers med riktigt goda grejer. Och den superambitiösa bakar eget bröd. Men först några tips för grillning i kyla.

5 glödheta tips för nygrillat i minusgrader

 1. Hantera kylan med tålamod och extra bränsle. Fuktiga briketter i ett alltför tunt lager kommer inte att funka. Förbered dig på att det kommer ta längre tid att få till glödbädden när det är kallt och jobba med torrt bränsle.
 2. Aldrig tändvätska. Punkt. Det finns så många smarta sätt att tända upp grillen på. Varianter som inte påverkar miljön och inte funkar som mindre lyckad smaksättare.
 3. Se till att grillen står i lä. Vind kyler av grillen mer än låg utetemperatur, men stäng inte in dig för mycket. Luften måste cirkulera.
 4. Tänk snabbgrillat, korv och burgare är perfekt. Lägg sedan lite tid i köket på att förbereda topping så har du en fantastisk helgmiddag att se fram mot.
 5. Förbered allt innan du lägger något på grillen. Ett tips som gäller alltid. Det handlar inte bara om tillbehören. Lägg fram verktyg du behöver. Tång, uppläggningsfat, handdukar, grillvante och ..ja allt. Och se till att du själv är klädd för uppdraget. Högklackat och barbent går bort. Eldfängd dunjacka likaså.

En topping som förvandlar grillkorven till gourmet hittar du vid länken här. Och sedan har vi tillbehören som du visst kan köpa färdiga eller fixa själv.

Recept på burgarbröd finns vid länken här.

Karamelliserad lök och andra burgarvänliga lökvarianter hittar du här.

Egen majonnäs gör du på 15 sek och receptet finns vid länken här.

Och nu gott folk blir det burgare!

Toppat och nygrillat – Umamiburgaren

4 personer

 • 4 burgarbröd, se länk ovan
 • 4 burgare á 150 gram, nötfärs eller någon vegovariant
 • 8 skivor västerbottensost
 • 4 skivor bacon, uteslut till vego
 • ketchup
 • 4 blad isbergssallat
 • karamelliserad lök, se länk ovan
 • 1 dl majonnäs, se länk ovan
 • några bitar torkad svamp, gärna karljohan

Gör såhär

 1. Dela bröden och rosta snittytorna över grillen. Lägg burgarna över den perfekt grå grillbädden. Salta lätt och peppra innan ett par ostskivor läggs på varje burgare. Lägg eventuellt ett lock över så smälter den snabbare.
 2. Stek baconskivorna i panna som kan stå på grillen, eller lägg dem på en plåt i ugnen. 175 grader tills de får fin färg.
 3. Ketchup på brödens underdelar. Sallat ovanpå följt av bacon, de osttäckta burgarna och karamelliserad lök. Hacka svampen mycket fint, eller kör den i en kryddmixer, och blanda med majonnäsen. Lägg en generös klick i locken till bröden och toppa burgarna med dem.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Ljus örtdressing - lyfter salladen
Piadina - italienskt pannbröd