Piadina – italienskt pannbröd

8 mars, 2021
Kategori:
skogtillbord-piadina-mars21

Piadina – ett italienskt pannbröd, tunnbröd eller flatbread. Snabbt att röra ihop, kavla, pannsteka, fylla och servera. Välkommen in i köket!

Piadina – plötsligt syns det överallt trots att det har rötter hundratals år tillbaka. Har du besökt Modena, Rimini, Ferrara eller Parma så vet du precis. Tunt bröd med goda grejer, en smältvänlig ost, några skivor lufttorkad skinka lite ruccola eller spenat. Mycket gott. I all enkelhet, för det här är snabbmat när den är som bäst.

Själva brödet rörs ihop av bakpulver vilket ger lite speciella egenskaper. Det behöver inte jäsa, trots att jag ser det i många recept. Och viktigt, det ska ätas pronto för på bara en kort stund det blir snabbt hårt och torrt. Så fort det kallnar förloras den mjuka spänsten. Så funkar pannbröd med bakpulver.

Bröden ska fyllas snabbt och sedan viker jag ihop dem och steker en gång till med ett lock på. Jag vill helt enkelt att osten ska smälta och bli ljuvligt trådig.

Jag tillhör dem som förespråkar svenska råvaror. Svensk ost. Svensk skinka. Men idag är ett undantag. Här vill jag istället peka på italienska ekoalternativ, för visst finns det sådana. Jag vet att Zeta har både ekoskinka och mozzarella med ekostämpel. Säkert finns det andra också. Och nej, jag är inte sponsrad.

Jag kan tänka mig en rad olika fyllningar, alla med ett ostinslag. Prova till exempel: Stekt lök, svamp, vitlöksfräst spenat och taleggioost. Eller: Vitlöksfräst spenat, soltorkad tomat och mozzarella. Eller: Salami, mozzarella och tapenade. Men idag blir här en variant med: Lufttorkad skinka, soltorkad tomat, spenat, basilika, svarta oliver och mozzarella.

Sammanfattningsvis: Rör ihop snabbt, panngrädda genast och bara under några ögonblick, fyll direkt och stek en liten stund under lock så att osten smälter. Snabbmat i alla led alltså.

Piadina – italienskt tunnbröd

6 st

 • 500 g vetemjöl
 • 75 g olivolja
 • 1 tsk salt
 • 2 tsk bakpulver
 • 200 g (2 dl) mjölk
 • eller
 • 200 g (2 dl) vatten
 • eller en blandning mjölk/vatten

Gör såhär

 1. Blanda ingredienserna. Jag gör det på några sekunder i en matberedare.
 2. Fös ihop degen till en rulle. Dela i 6 lika stora bitar och kavla ut riktigt tunna rundlar på mjölat bord.
 3. Hetta upp en stekpanna. Pensla pannan med lite olja och stek bröden hastigt.
 4. Ta upp fyll med Italien-doftande ingredienser. Kika på förslagen i inlägget ovan. Lägg fyllningen på halva. Vik ihop och lägg i panna med ett lock på. Vi vill hålla värmen på plats för att osten ska smälta snabbt.

Det finns mängder med varianter på bröd som fylls med goda grejer. Libabröd från mellanöstern hittar du recept på här. Helt annan karaktär på samma idé är får man med rejäl rågdoftande stompa som finns vid länken här.

Toppat och nygrillat - 5 glödheta tips
Ärtrisotto - med ärtskott och grötris