Ärtrisotto – med ärtskott och grötris

6 mars, 2021
skogtillbord-ärtrisotto-mars21

 Ärtrisotto – knallgrönt för alla sinnen. Vanliga frysta ärtor och en rejäl knippa ärtskott. Grötris, smör och lagrad ost. Vad tror ni om det!? Välkommen in i köket!

Låt oss börja med fönsterskörden. Alltså den som har minsta gnutta längtan efter att så och skörda måste prova. Så enkelt med stor utdelning.

Vanliga gula, torra ärtor. Kanske har du hemma? Annars köp genast! Kostar nästan ingenting och är en bortglömd råvara med stor potential. Hemma lägger du någon dl, eller två i vatten. Ett par timmar räcker och under tiden laddar du med jord i en kruka, eller annat kärl med hål i botten.

Vattna jorden. Sila av ärtorna och strö dem över jorden. Tryck till och täck med plast. Ställ ljust i fönster. Redan efter några dagar börjar ärtorna gro och efter en dryg vecka är det bara att skörda.

Lämnar du ett litet ”bladöga” på skotten så kan du se fram mot en skörd till på samma skott. Förstår ni hur bra!

Skotten passar i sallad och är kanon i alla asiatiska rätter. Jättegoda också att steka hastigt i olja eller smör, salt och eventuellt lite, lite riven vitlök.

Skotten blir perfekta till min ärtrisotto som kokas på vanligt grötris. Vilket verkligen blir kanonbra. Grötris, det vill säga det vi använder till risgrynsgröt, är ett stärkelserikt, rundkornigt ris med neutral smak.

De exklusivare sorter som brukar användas till risotto, exempelvis Carnaroli och Arborio, är på samma sätt rundkorniga, smakneutrala och stärkelserika. Självklart kan man göra ärtrisotton på dem, men den som har grötris kvar i skafferiet kan prova det. Jag lovar att det funkar.

Viktigt med all risotto är att det är bråttom mellan spis och servering. Får den vänta blir den snabbt stabbig. Nej, låt det gå undan och servera när den fortfarande är varm och lite rinnig i konsistensen.

Smaksätter gör vi med lagrad svensk ost och smör. Så in i norden gott!

Ärtrisotto

4 personer

 • 8 – 9 dl grönsaks- eller hönsbuljong
 • 2 schalottenlökar
 • 3 dl grötris
 • 1 ½ dl vitt vin
 • 3 dl gröna ärtor
 • 25 g smör
 • 2 dl riven västerbottens- eller prästost

På toppen

 • 100 g smörfrästa ärtskott
 • hyvlad ost

Gör såhär

 1. Koka upp buljongen och låt den småsjuda på spisen.
 2. Hacka schalottenlöken mycket fint. Värm olja i en tjockbottnad kastrull och svetta löken utan att den får färg. Lägg i riset och låt det fräsa med ett par minuter. Häll på vinet och låt riset absorbera det under tiden som du rör i kastrullen.
 3. Fortsätt att tillföra het buljong, ett par dl i taget. Rör regelbundet och fyll på mer när vätskan kokat in. Räkna med att riset är klart med en liten kärna i mitten efter 18 – 20 minuter. Det färdiga riset ska vara löst, nästan rinnigt i konsistensen.
 4. Ärtorna läggs i kokande vatten, hälls av och mixas hastigt med smör. Rör i ärtblandningen och den rivna osten. Häll genast upp på fat och toppa med frästa ärtskott. Eventuellt också lite extra hyvlad ost.

Gula ärtor kan för övrigt enkelt förvandlas till riktigt bra falafel. Nyfiken kikar i inlägget här.

Vill du testa fler vårvintervänliga varianter av risotto så hittar du en rödbetsrisotto vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Piadina - italienskt pannbröd
Skördetid och nysådd samma dag