Skördetid och nysådd samma dag

3 mars, 2021
Kategori:
skogtillbord-skördetid-och-nysådd-samma-dag-mars21skörd-och-sådd-tidig-mars-mars21

Skördetid och nysådd samma dag, av samma sorts grönsaker. Palsternacka och svartrot är vårgrödorna framför andra. Välkommen ut till lotten!

Visste ni att både palsternacka och svartrot är som allra bäst efter en vinter i jorden? Så är det i alla fall här, visserligen växtzon 2, men jag vet att de klarar bistrare klimat än så.

Palsternackan får en fin aromatisk lite söt ton. Alldeles fantastisk i soppa, eller som ugnsrostad. Efter 20 minuter i ugn på 200 grader får den en nästan karamelliserad yta. Mycket gott och en smakupplevelse som är så mycket mer än degraderingen den fått med namnet sopprot.

Blir också fin i puréer tillsammans med lite potatis. Jag var inget fan av palsternacka innan jag smakat den tidiga vårvarianten, men nu sår jag den flitigt för skörd nästa år samma tid. Alltså känn på den, ett helt odlingsår ihop förstår ni vilken känsla att ta in de kritvita fina rötterna i köket.

Om möjligt ännu vitare är svartroten. Under den skrovliga svarta ytan döljer sig en riktig läckerbit. Jag kokar de oftast några minuter och serverar med någon variant av smör. Brynt är definitivt en hit. Hackat ägg passar till och små bitar knaprigt bacon. Mycket gott.

Samma sak gäller för svartrot som för palsternacka. Så nu skörda om ett år. Rötterna blir långa och sköra så de vill ha djup jord. Jag har några hembyggda lådor särskilt avsedda för rötter som behöver plats på djupet och där trivs de ypperligt.

Vill du kika på recept så finns det en soppa med palsternacka här. En variant av ugnsrostad palsternacka finns vid länken här och svartrot i en vårig variant med örtsmör hittar du här.

Nu är det dags! Ut och skörda! Ut och så! Allt gott! Hälsar Kat : )

Ärtrisotto - med ärtskott och grötris
Vietnamesiska färsbiffar