Veckans råvara – svartrot

24 februari, 2020
skogtillbord-råvara-svartrot-feb20

Svartrot – du har väl inte missat den? Lätt hänt, det är den blygsammaste av alla grödor. Ni vet typen, ”Inte ska väl jag…”. Men det ska den! En riktig läckerbit. En grönsakernas askunge. Välkommen in i köket!

Många passerar påsarna med svartrot utan att ens se dem. Långa skrovliga svarta rötter bland allt det färgsprakande. Varför ägna dem ens en blick? Bara de som känner hemligheten grabbar girigt en påse eller ett par.

För under den skrovliga svarta ytan visar svartroten upp sin andra sida. Mjäll och kritvit. Den går ibland under namnet fattigmanssparris. Absolut, ser lite ut som vit sparris när den är skalad, men smaken. Möjligen med en sparriston, men jag känner mer mild kronärtskocka. Lite nötig också. Den som provat färska hasselnötter vet vad jag är ute efter.

Ett tips är att skala svartroten under rinnande vatten. Den avger en vit, kladdig vätska när den skalas och rötterna ska sedan genast läggas i kallt vatten med lite citron eller en aning vinäger för att inte mörkna. Sedan kan de kokas, ugnsrostas, gratineras eller stekas i panna.

skogtillbord-råvara-svartrot-feb20
Kontrasten är skarp. Under den skrovliga svarta ytan är svartroten mjäll och kritvit. Lägg de skalade rötterna i citronvatten när du skalat så behåller de färgen utan att mörkna.

Svartrot  i rätt sällskap

 • Riktigt bra smaksällskap finns i flera kretsar. Grunda gärna med olivolja eller smör. Brynt är extra gott. Örter som persilja, dill, gräslök eller lite kryddigare timjan passar svartroten.
 • Ost är fint i sammanhanget, riven eller flagad. Rivet citronskal! Och Bacon! Lite knaprigt och hackat i smulor.
 • Smulor är förresten jättegott till rötterna. Mixa dagsgammalt bröd grovt, bryn i smör och tillsätt ytterst finhackade örter.
 • Rostade grovt hackade nötter är annat knaper som går utmärkt till svartrötter.
 • Svartroten trivs också bra ihop med grädde. Prova att ugnsgratinera under ett ostgräddig täcke. Eller gör en finare stuvning, inget stompigt, den ska vara lätt och mild med grädde och ost. Lite citron pressad i kanske.
 • När vi nu är inne på såsiga saker så tror jag att en hollandaise skulle kunna bli en hit.

Idag kör vi en enkel variant med brynt örtsmör och finhackat ägg.

Svartrot med brynt örtsmör

 • 400 – 500 g svartrötter
 • 100 g smör
 • några stjälkar persilja
 • ½ knippa gräslök
 • 2 hårdkokta ägg
 • svartpeppar

Gör såhär

 1. Skala svartrötterna, dela och koka i lättsaltat vatten. Koktiden varierar, men de ska ha ett lätt tuggmotstånd kvar. Prova med sticka.
 2. Plocka persiljan och grovhacka gräslöken. Lägg i en liten mixerskål. Bryn smöret lätt. Ta av och häll det över örterna när det gått ner något i temperatur, runt 50 – 60 grader. Mixa till ett grönt örtsmör.
 3. Skala och hacka äggen. Lägg upp rötterna, häll den knallgröna örtoljan över och lägg på ägget. Dra ett par tag på pepparkvarnen över.

Till dig med egen odling säger jag: Kör! Det här är en grönsak som funnits i landet sedan 1600-talet. Väl beprövad alltså och den tillhör den underbara kategorin grödor som klarar en vinter kvar i bädden, i alla fall här i Östergötland. Jag skördar fortfarande och har gjort sedan oktober. Ingen dålig utdelning. Allt gott! Hälsar Kat : )

Mac`n cheese - husman från USA
Tomatdoftande fisksoppa - för själsligt välmående