Mac`n cheese – husman från USA

27 februari, 2020
Kategori:
skogtillbord-mac`ncheese-feb20

Mac`n cheese – bubblande het, krämig, osttrådig och alldeles underbar! Må-bra-mat för dagen när våren fick påhälsning av ihållande snöfall och trafikvarningar. Välkommen in i köket!

Jag har trott att jag lagade makaronipudding och svensk husman när en vän ville ha receptet på min ”mac`n cheese”. Vad? Är det det jag brukar laga? Detta måste redas ut, vad är egentligen skillnaden mellan svensk och amerikansk makaronihusman?

Svensk makaronipudding görs på äggstanning, det vill säga mjölk och ägg med tillägg av ost. Dessutom ofta med sälta från bacon eller korv. Det är en ugnsrätt med fast konsistens.

En annan svensk husmansrätt är stuvade makaroner som tillagas i kastrull på spisen. Smör, mjöl och mjölk vispas ihop och blandas med kokta makaroner. Passar falukorv eller köttbullar.

Mac´n cheese eller macaroni and cheese, är lite av en blandning, fast med betoning på ost. Mycket ost. Och ofta flera olika sorter.

skogtillbord-mac`ncheese-feb20
Mac`n cheese – bubblande het, krämig och ost-trådig med en perfekt nästan knäckkrasande topp.

Tillagningen avslutas i ugnen. I grunden är det kokta makaroner och en bechamelsås i vilken det smälts stora mängder ost. En viktig detalj är toppingen som ska vara vackert gyllenbrun och knastra hemtrevligt utan att vara hårt knaprig, bara just krasigt knastrig.

Snabbmakaroner funkar inte här, de kommer att bli helt mosiga. Jag brukar välja en sort som är snäppet större än vanliga idealmakaroner. En bra sort som håller form och stil efter lång tillagning.

Bra också att veta att rätten med fördel görs i djup form. Innan ugnsgratineringen är den i princip färdig så det är egentligen bara toppningen som ska får rätta fasonen. Är formen grund riskerar hela rätten bli torr.

Mac`n cheese – macaroni and cheese

6 personer, 1 stor, djup ugnsform eller 6 – 8 små

 • 500 g makaroner, inte snabbvarianten
 • 400 g ost (jag använder 300 g lagrad Cheddar + 100 g Gouda för att den är mild och trådig)
 • 2 skivor vitt formbröd

Bechamelsås

 • 50 g smör
 • 50 g vetemjöl
 • 8 dl röd mjölk
 • salt
 • svartpeppar
 • 2 tsk dijonsenap
 • 1 vitlöksklyfta, riven

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka makaronerna i saltat vatten ett par minuter kortare än den angivna tiden. Häll upp i durkslag.
 2. Riv osten. Mixa formbrödet till smulor.
 3. Smält smöret i en kastrull, vispa i mjölet och rör någon minut. Häll på mjölken, lite i taget och vispa hela tiden såsen slät. Salta lätt och dra ett par tag på pepparkvarnen över.
 4. Rör också i dijonsenap och vitlök tillsammans med nästan all ost. Blanda ner makaronerna och häll sedan blandningen i formen.
 5. Blanda återstående ost med de mixade brödsmulorna och strö över formen. Grädda i stor form cirka 25 minuter, 15 min för de små.

När jag i studiesyfte kikat på recept och filmer om mac`n cheese verkar det som rätten äts rakt upp och ner som den är. Ser sällan att den presenteras med något annat. På sin höjd lite baconsmul, annars inget. Det här är en rätt som står på egna ben. Och ofta serveras den i skål.

Jag vet inte riktigt hur amerikansk husman hamnade på min repertoar, men vi brukar äta den i portionsformar som ett tillbehör. God korv till och alltid i sällskap av grönt i någon form.

Vill du kika på helsvensk krämig husman så kanske dillstuvad potatis kan locka. Recept vid länken här.  Och till sist ett tips om en ny grupp på facebook , ”Matbloggarna – recept, tips & inspiration”.  Vill du kika in så klicka på länken. Allt gott! Hälsar Kat : )

Råvara i tiden - Odla skott!
Veckans råvara - svartrot