Vietnamesiska färsbiffar

28 februari, 2021
skogtillbord-vietnamesiska-färsbiffar-feb21

Vietnamesiska färsbiffar – på mitt sätt. Det ska vara chilihett, lite syrligt, sojamustigt och för den som vill korianderdoftande. Välkommen in i köket!

Vietnamesiskt, kanske inte helt autentiskt, men en idé om hur det möjligen skulle kunna vara. Fast jag är osäker och tror att vi egentligen har vant oss vid en västerländsk tanke om det asiatiska köket.

Har precis tittat genom en serie om streetfood i asien, bland annat från Vietnam, och det känns verkligen som vår syn på vietnamesisk mat är en bra bit från originalet. Eller vad säger ni om sniglar med ris? En vanlig rätt på gatorna i Saigon. Knappast gångbart vid middagsbordet hemma.

Till den som har Netflix och känner sig nyfiken på det äkta asiatiska köket är serien ett hett tips. Leta upp Street food: Asia och häng med ett antal matlagare som hanterar långa hungriga köer med bara ett par små eldstäder. Du kommer att bjudas på fiskhuvuden, murenasoppa och en hel del spännande mat ofta serverad av damer på mellan 80 – 100 år.

Och nu blir det hitte-på-mat, verkligen gott trots att det är lite på låtsas. Salladen kan du använda till anat än färsbiffar. Stekt lax i tärningar, räkor eller marinerad tofu är några exempel.

Vietnamesiska köttfärsbiffar

4 personer

  • 600 g viltfärs, gärna vildsvin
  • 2 skivor vitt formbröd
  • 3 salladslökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ medelstark chili, spansk peppar
  • 1 lime, rivet skal obs! saften används till salladen
  • 1 dl vatten
  • 1 ägg
  • 1 msk soja
  • salt
  • svartpeppar

Gör såhär

  1. Mixa brödskivorna till smulor.
  2. Skär salladslöken i tunna skivor och riv vitlöken. Skrapa kärnorna ur chilin och hacka den fint.
  3. Blanda alla färsens ingredienser och forma små biffar. Stek till fin färg i rapsolja. Servera med glasnudelsallad.

 Asiatisk nudelsallad

4 personer

  • 100 g glasnudlar
  • 1 litet sallatshuvud
  • 2 salladslökar
  • 1 liten gurka
  • 1 morot
  • 1 knippa koriander
  • 100 g gröna sojabönor
  • 100 g, cirka 2 dl mungböngroddar

Dressing

  • 1 (-2) lime, pressad saft
  • ½ dl soja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk rapsolja
  • ½ tsk honung
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ medelstark chilifrukt, spansk peppar
  • 1 tumnagelstor bit färsk ingefära
  • 1 knippa färsk koriander

Gör såhär

  1. Koka upp en liten kastrull med vatten. Ta från plattan och lägg i glasnudlarna. Låt ligga 4 minuter innan de sköljs i kallt vatten. Klipp i bitar för att de ska bli enklare att äta.
  2. Strimla sallaten och skär salladslöken i tunna skivor.
  3. Skiva gurkan mycket tunt. Skala och riv moroten grovt eller strimla den på ett juliennejärn.
  4. Hacka koriandern grovt. Koka de gröna sojabönorna ett par minuter innan de sköljs av med kallt vatten.
  5. Blanda alla salladens ingredienser.
  6. Till dressingen blandas limesaft med soja, olja och honung. Riv i vitlöken och chilin som ska vara mycket finhackad. Riv i ingefäran och den finhackade koriandern.
  7. Blanda med salladen och spara eventuellt en del att dippa färsbiffarna i.

 

Vill du kolla på en liknande variant med räkor så har du den vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Skördetid och nysådd samma dag
Pasta pangrattato - småsmulor gör revansch