Pasta pangrattato – småsmulor gör revansch

25 februari, 2021
Kategori:
skogtillbord-pasta-pangrattato-feb21

Pasta pangrattato – små knapriga brödsmulor till ångande het pasta. En italiensk klassiker med höga smaker och trevlig struktur. Men, smulor? Just precis. Välkommen in i köket!

Såklart vet ni att bröd är en av våra största svinnbovar. Så onödigt när man kan förvandla lite torrt, småtrist bröd till så goda grejer. Ströbröd är en självklarhet. Så oändligt mycket bättre än färdigt ströbröd. Här kan du bestämma hur fint du vill ha det. Riktigt finmixat till panering. Lite grövre till sockerkakan. Du bestämmer.

Eller mixa snabbt till stora smulor, stek med kryddor, lite vitlök kanske och strö smulorna över en sallad. En annan variant är att mixa och använda dem i en god röra, det finns ett antal olika som använder gammalt bröd som en bas muhamarra, mojo rojo eller skordalia är några exempel.

Men idag blir det smulor till pasta. Pangrattato betyder kort och gott brödsmulor. I min variant får smulorna sällskap. Det blir en vitlöksdoftande, chilihet rätt med mycket persilja, citronskal och sardellsälta.

Pasta pangrattato

2 personer

 • 200 g pasta, jag gillar spagetti till den här rätten
 • 2 – 3 skivor gammalt surdegsbröd
 • persilja, några kvistar
 • 1 citron, skalet
 • ¾ dl olivolja
 • 4 sardeller
 • 4 vitlöksklyftor
 • ½ tsk chiliflakes

Gör såhär

 1. Koka upp pastavatten. Salta generöst. Lägg i pastan och starta genast med övriga ingredienser. Rappar du på lite är allt klart samtidigt. Mat på 10 min.
 2. Mixa brödet till smulor i en beredare. Skär persiljan fint. Tvätta och riv skalet av citronen.
 3. Hetta upp oljan och lägg i de grovt hackade sardellerna. Lägg i smulorna och riv i vitlöken. Strö över chilin. Rör om i smulorna ska bli knapriga och få aningen lite färg. Rör i persilja och rivet citronskal.
 4. Häll av pasta vattnet, men spara lite. Häll tillbaka i kastrullen, häll på en slev pastavatten och en skvätt olivolja. Lägg genast upp på fat och toppa med smulblandningen.

Sugen på pasta, men kanske mer åt det gräddiga ostiga hållet? Då kan du kika på inlägget här med Pasta al limone. Klassiker den också med få ingredienser, men en helt annan karaktär. Allt gott! Hälsar Kat : )

Vietnamesiska färsbiffar
Kycklingbröst i dragonsås