French toast med ost – frasig soppkompis

7 februari, 2022
Kategori:
skogtillbord-frenchtoast-feb22

French toast med ost – en gyllne, frasig och varm macka. Till soppa, sallad eller mellis. Välkommen in i köket!

Konstigt nog så presenteras french toast oftast som en söt rätt. Lite som en variant av amerikanska pannkakor. Ni vet de tjocka med slingriga sirapsspår, jordnötssmör och sylt eller bär. Det ska liksom vara överdådigt, inget kan bli för mycket.  Gott absolut, men det här är en toast som borde få ett större och bredare utrymme. Eller kanske snarare uppskattas för att de är alldeles ljuvliga utan allt bling. Jag gör det enkelt med ost.

Det här är också det perfekta sättet att ta hand om bröd som legat någon dag. En svinnräddare som blir minst lika god som brödet var precis nybakat.

Grunden är enkel: bröd i skivor och det ska vara en sort som suger åt sig vätska. Jag använde ett surdegsbröd med lite råg. Sedan har vi ägg och en skvätt mjölk. Vissa vill addera mjöl, men jag hoppar över. I alla fall i den här varianten.

Bröd, ägg och mjölk. Det låter inte mycket för världen, men resultatet blir mycket mer än delarna. Just idag lägger jag till lagrad, riven ost. Det ska bli en soppmacka.

Tillagningen är snabb. En tallrik med vispat ägg och mjölk, den rivna osten och den heta stekpannan. På ett kick är mackorna vända i äggsmeten, beströdda med ost och placerade i pannan. Och sen, ja sen är det bara att äta. Genast för att inte förlora den fina, frasiga ytan.

French toast med ost

  • 4 skivor bröd, gärna surdegsbröd
  • 2 små ägg
  • ¾ dl mjölk
  • 1 ½ dl lagrad, riven ost
  1. Knäck äggen i en djup tallrik. Häll på mjölken och vispa lätt.
  2. Hetta upp fett i en stekpanna. Det ska inte vara för hett. Vänd brödskivorna i smeten, strö över ost och stek i pannan.
  3. Kika på undersidan och vänd när färgen är den rätta gyllenbruna. Servera genast.

Det finns många sätt att göra toast eller ”fattiga riddare” som de också kan kallas. Gemensamt är idén med brödet som får en andra chans och den otroligt fina stekytan. Klicka här för ett recept med en pannkaksliknande smet och söt toast. Allt gott Kat : )

Färsbiffar med smördillsky
Oxfilémacka med fredagsfeeling