Färsbiffar med smördillsky

9 februari, 2022
skogtillbord-färsbiffar-dillsmörsky-feb22

Färsbiffar med smördillsky och pepparrot –  Check, check, check, check för fyra riktigt goda grejer. Färs, smör, dill och pepparrot! Välkommen in i köket!

Köttfärs är en favorit. År efter år hamnar färs på toppen av listorna över rätterna vi helst äter. Inte konstigt med en råvara som så snabbt och enkelt förvandlar sig både i form och smak. Biffar, limpa, eller sås. Inga problem, färsen anpassar sig.

En flexibel råvara som finns vart man sig i världen vänder och ett perfekt sätt att ta sig ut på ett smakäventyr. Spiskummin är ett lysande exempel. Från okänd rakt in i fredagsmyset som en del i tacokryddan. Nu känner alla igen den jordigt kryddiga smaken. Den har verkligen blivit vår och vägen gick via färsen.

Idag är planen att göra tvärtom. Vi ska vända hem, och smaksätta med husmanklassikerna dill och pepparrot. Men först till färsbiffarna. Jag har ett grundrecept som jag kör i princip till alla biffar. Variationen kommer med smaksättningen.

Själva grundblandningen kan variera lite beroende på typ av färs. Men i stort sett gör jag såhär. En viktig detalj är att jag alltid hackar löken superfint och steker den länge på låg värme innan jag blandar den i färsen.

Färsbiffar grundrecept

4 personer

  • 500 g köttfärs
  • 2 skivor vitt bröd
  • 1 gul lök
  • 1 dl crème fraiche eller grädde
  • 1 ägg
  • 1 msk koncentrerad ox- eller kalvfond
  • salt
  • svartpeppar
  1. Mixa brödet till smulor i en matberedare. Hacka löken ytterst fint. Stek löken varsamt på relativt låg värme tills den börjar brynas.
  2. Blanda alla ingredienserna väl utan att överarbeta. Forma biffar och stek i panna till fin yta. Små biffar blir snart genomstekta i stekpannan. Gör du större biffar blir de saftigast av att sättas in i ugnen sedan de fått stekyta i pannan.
  3. Testa biffarna efter 10 minuter i 125 graders ugnsvärme.

Färsbiffar med smördillsky och pepparrot

4 personer

  • 1 sats färsbiffar enligt grundrecept +
  • 1 liten knippa persilja

Smördillsky

  • 1 knippa dill
  • 50 g smör
  • 3/4 msk koncentrerad ox- eller kalvfond
  • 1 ½ dl vatten
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • 4 msk färsk, riven pepparrot
  1. Gör färsbiffar enligt grundreceptet med ett tillägg av mycket fint hackad persilja.
  2. Skär dillen fint. Sätt en kastrull på medelvärme och bryn smöret tills det doftar kola och nötter. Vispa samtidigt för att det inte ska bränna i botten. Lägg i dill, fond och vatten.  Låt puttra några minuter och smaka av med lite salt och svartpeppar.
  3. Servera biffarna med skyn, riven pepparrot, potatis och kokta morötter.

Vill du testa en färsbiff med helt annan karaktär så kan du kika på inlägget med vietnamesiska biffar här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Alla hjärtans dag 2022
French toast med ost - frasig soppkompis