Panera rätt för perfekt stekyta

2 februari, 2022
Kategori:
skogtillbord-panera-feb22

Panera något – hur ofta händer det? För sällan! Ingen stekyta blir bättre, frasigare eller mer gyllenbrun. Och jag har tipset som ger perfekt resultat. Välkommen in i köket!

Oftast handlar det om fisk. Ibland om kött eller färsbiffar som Wallenbergare. Och nu talar vi mat från grunden. Mat för den som skiner upp när det nappar eller när det finns färsk kolja i fiskdisken. Nå, jag passerar verkligen inte alltid förbi fiskpinnarna, men när det händer vill jag att det ska bli riktigt bra.

Mitt absolut bästa knep är att använda färskt ströbröd. Smulor från ett par, tre skivor enkelt vitt bröd och välj gärna det som börjat torka något. Några sekunder i en matberedare och vola där har ni den perfekta starten på en stekyta ni kommer älska. Den där som frasar när man tar en tugga. Den som känns lätt och som gör råvaran ännu lite bättre.

Sorry, men ströbröd är för tungt. Skorpan blir för tjock och alltför ofta mer bränd än brynt. Panko gör jobbet helt okej, men tro mig färska smulor blir bättre. Och såhär går det till.

skogtillbord-panera-feb22
Panera med smulor av färskt bröd. Vetemjöl, uppvispat ägg och färska brödsmulor gäller för panering av hela fiskfiléer, men för färsbiffar som Wallenbergare av kalvfärs eller fisk räcker det att vända i de fina mixade smulorna. Recept i länk nedan.

Panera rätt för fras och gyllenbrynt

För att panera fyra större fiskfiléer, eller skivor kött till schnitzel behöver du:

  • 3 skivor vitt formbröd
  • ¾ dl vetemjöl
  • 1 ägg
  1. Lägg brödet i beredare och kör till smulor. Lägg upp på ett fat.
  2. Pudra mjölet över ett annat fat.
  3. Knäck ägget. På ytterligare ett fat och vispa sönder det.
  4. Vänd först de benfria, saltade fiskfiléerna i mjölet, sedan i ägget och till sist i smulorna. Paneringen ska täcka hela ytan utan att vara för tjock.
  5. Hetta upp olja och smör i en stekpanna. Lägg i filéerna och kika försiktigt på undersidan så att du kan vända när de fått precis rätt färg. Ta upp när de är frasiga också på undersidan.
  6. Servera genast. Får de ligga för länge tränger fukt genom och fraset försvinner.

Svårare är det inte och jag lovar, det blir så oändligt mycket bättre. Är det färsbiffar av kött eller fisk som ska stekas så räcker det med bara de färska smulorna, mjöl och ägg behövs inte.

Förutsättningen för att bra resultat är att fiskfiléerna är helt benfria.  Vill du veta hur trotjänarna, abborre, gös och torsk ska tas omhand så kan du klicka på länken här. 

Är du istället nyfiken på en panerad laxfärsbiff så finns det recept på Havets Wallenbergare här. Allt gott hälsar Kat : )

Oxfilémacka med fredagsfeeling
Citrustider en guldålder