Citrustider en guldålder

31 januari, 2022
Kategori:
skogtillbord-citrustider-jan22

Citrustider – vintermånadernas guld skeppas in. Jag skalar, klyftar, skivar och pressar. Söta bakverk, krämig pasta eller syrlig sallad. De passar allt. Välkommen in i köket!

Citrustider har självklart inte med inhemsk säsong att göra. Den hör till södra Europa och norra Afrika, men sedan länge räknar vi stenhårt med den. I de egna förråden hittar vi kål, rotfrukter och äpplen. Gott, men jag säger inte nej till den glimmande citrusskatten.

Det ryms mer än en smak i både apelsin och citron. Dels den friskt syrliga som finns i kött och saft, men också den aromatiska som skalet bjuder på. En smakkälla med kryddpotential.

Tänk exempelvis på den hackade kryddblandningen gremolata. Ni vet den som strös över den italienska grytan Ossobucco. Citronskal, persilja och vitlök hackas ihop och ger grytan nya dimensioner. Jag kan bjuda på ett recept där den traditionella kalvläggen fått ersättas av kycklinglår. En version av originalet och receptet finns här.

skogtillbord-citrustider-jan22
Guldålder med citruspeak. När så mycket annat ligger i dvala finns smak och färg att hämta i fruktskålen. Skiva och pressa till både söta och salta rätter. Här en mjukt gräddig pasta al limone. Recept i länk nedan.

Men möjligheterna är många och jag vill tipsa om tre helt olika recept där citrus har en avgörande roll. Först föreslår jag en frisk sallad med blodapelsinens vackra färgskiftningar. Förutom apelsin ingår skivad fänkål, avokado och gräddig burrataost. Receptet på den färggranna smakbomben finns här.

En helt annan citruskaraktär hittar ni i min syrliga variant av Key lime pie och citronmarängpaj.  Jag mixar komponenter av de två och resultatet finns i inlägget här.

Ytterligare en helt annan sida av citrusen kommer fram i en pasta al limone. En mjuk, gräddig rätt där citronen samsas med kompanjonerna grädde och lagrad ost. Recept vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Panera rätt för perfekt stekyta
Champinjonrisotto - vego delux