Citrussallad – färgstark och smaksäker

4 februari, 2021
skogtillbord-citrussallad-feb21

Februari – citrusens månad. Vi äter citrussallad i olika varianter och tröttnar aldrig. Söta, fruktblandade och så de salta. Salta? Just precis, välkommen in i köket!

Februari satsade järnet och bjuder på ett gnistrande vinterlandskap. Det blev ljust. Knarrigt och alldeles underbart. Jag skalar apelsiner och har i allt. Särskilt de strimmigt blodröda från Etnas sluttningar.

Visste ni att den kraftfullt röda färgen bildas av stora temperaturväxlingar. Varma dagar och riktigt kyliga nätter. Ofta är blodapelsinerna små och smaken är mer än apelsin. Den har en alldeles speciell mustig ton.

Mina apelsinsallader kan se mycket olika ut. Apelsin passar självklart i alla sorters fruktsallad, prova med frysta hallon, mango, banan, mandel, russin, vanilj, choklad, kardemumma, kanel, valnötter, honung, mörkt socker, sherry…ja, inte allt på samma gång men våga blanda friskt.

Så finns den andra varianten, den salta. Min bästa. Blodröda apelsiner och oliver, syrlig vitost, lök, avokado, kål av olika sorter, fänkål, basilika, ruccola, krasse och svartpeppar. Listan kan definitivt fyllas på inte minst med det som ska serveras bredvid. Det som gör en hel måltid.

Till en citrussallad kan man tänka sig kyckling, färsbiffar en varför inte en köttbit. Fläsk i någon form kanske och här tänker jag mig att kryddningen fungerar som en smakbrygga. Tänk svartpeppar, enbär, fänkål och rosmarin. Alla passar apelsinen fint.

Idag kommer vi att äta vår sallad med färsbiffar i tomatsås. Tomat och apelsin? Ja faktiskt, men det går inte att blanda dem råa i samma sallad. Apelsin i salladen vid sidan av en riktigt långputtrad tomatsås, biffarna och rosmarinrostad potatis då funkar det klockrent.

Nu till salladen och receptet är en skiss. Du lägger till och drar ifrån efter lust och dagsform.

Citrussallad – med blodröda strimmor

4 personer

  • 4 – 5 apelsiner, gärna blodapelsiner
  • 1 fänkålsstånd
  • 2 avokado
  • svarta oliver
  • 2 burrata, extrakrämig mozzarella

Dressing

  • 1 liten schalottenlök
  • 1 – 2 msk pumpafrö
  • smörgåskrasse
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk sherryvinäger
  • svartpeppar
  • flingsalt

Gör såhär

  1. Skär skalet av apelsinerna och skiva dem tunt. Hyvla fänkålen supertunn, gärna på mandolin.
  2. Halvera avokadon. Ta ur kärnan och lossa försiktigt skalet med fingrar eller gröp ur halvan med en sked. Skiva ytterst fint.
  3. Lägg upp apelsinskivorna på ett fat tillsammans med genomskinligt tunn fänkål, avokado och oliver. Placera dessutom ut de krämiga burratabomberna.
  4. Finhacka löken till dressing. Hacka grovt pumpafrön och klipp små buketter av krasse. Rör ihop med olja och vinäger. Skeda ut över salladen och avsluta med svartpeppar och fina flingor salt.

Oops, jag glömde tipsa om att apelsin passar förträffligt i en fisk och skaldjursgryta, särskilt tillsammans med saffran. Och aioli.

Vill du ha lite inspiration till en söt apelsinsallad så kan du titta vid länken här och eftersom vi har avokado med i dagens recept har du en liten avokadoskola med 8 kanontips i det här inlägget. Allt gott! Hälsar Kat : )

Kycklinggryta - Ossobuco
Soppa med vita bönor - toppenkäk på 5 min