Soppa med vita bönor – toppenkäk på 5 min

1 februari, 2021
skogtillbord-soppa-med-vita-bönor-feb21

Soppa med vita bönor – min snabbaste vardagsmiddag. Och en av de godaste, fixad på några få ingredienser och ännu färre minuter. Välkommen in köket!

Ibland hamnar man i ett flow, eller vad man ska kalla det. Middagarna dyker upp plopp, plopp, plopp och varje gång stirrar jag förvånat på klockan: ”Va, middag nu igen!?”

Då vänder jag mig tacksamt till förrådet med kokta bönor och kikärtor. Bästa stapelvaran med löfte om mat på bordet inom 10 min eller halva tiden om man ger järnet. De där baljväxterna kommer ju dessutom med en alltid välkommen hälsobonus.

Enklare än såhär kan matlagning inte vara, men den som vill lägger till lite småsaker för att få till lite extra smak och en snyggfaktor. Det kan vara exempelvis lite hackade örter, några droppar smaksatt olja, rostade frön, finriven ost eller annat smått och gott. Inte allt på en gång då, men kanske något.

Till dagens soppa strimlade jag riktigt fint persilja och citronskal. Jag rev lite ost och droppade på citronolja. Citronklyftor att pressa över en bönsoppa är för övrigt en lysande idé.

Och smaken? Mild, krämig med en touch av svamp…ja, faktiskt vi enades kring bordet om att vita bönor tillsammans med en enkel buljongtärning med hönssmak får en mild touch av svamp. Den som känner sig tveksam till det kan plocka tillbaka böntonen med lite citron.

Häng med nu för här blir det mat på ett par minuter.

Soppa med vita bönor

2 personer

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 burk vita bönor
  • 1 tärning höns- eller vegobuljong
  • 2 – 3 dl vatten
  • svartpeppar eller chili

Gör såhär

  1. Skala och hacka löken. Stek den glansig i lite olja. Häll på bönor och vatten. Koka upp. Mixa till en slät soppa. Smaka av med peppar.
  2. Där kan du stoppa och servera. Vill du lite mer så kika på förslagen ovan.

En annan variant på enkel och god snabbsoppa till middag hittar du i inlägget som handlar om tomatsoppa. Också den lagad utifrån burk. Både tomater och baljväxter är verkligen kanonfina konserverade. Skafferimåsten härhemma.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Citrussallad - färgstark och smaksäker
Nutella och mandelmassa