Picklade ramslöksknoppar

27 maj, 2021
skogtillbord-picklade -ramslöksknoppar-maj21

Picklade ramslöksknoppar – först täta mattor av vitlöksdoftande, knallgrönt. Sedan de grönvita knopparna som en sky över bladen. Pickeldags! Välkommen in i köket!

Mina absoluta favoritgrödor skiftar. De byter av varandra allt eftersom de blir skördeklara. Nässlor, kirskål, almfrö, doftviol…och nu har jag frossat i ramslök. Gröna, blanka ljuvligt vitlöksdoftande blad.

En försommarfräsch lökighet. Låter obegripligt för den som inte smakat, men jag lovar, det är lätt att bli helt fast. Efter bladen kommer knopparna. En annan delikatess som måste prickas exakt i tid för att skörden ska vara som bäst. Och i år lyckades jag.

Det kan kännas helt galet att plocka blommor som skulle blivit frö och i förlängningen ännu mer ramslök, men det beror på beståndet. Jag är en lyckans ost som kan plocka i marker där mattorna av den vilda löken är enorma. Ett par buketter med knoppar kommer inte göra någon skillnad. Men som alltid när det skördas i naturen ska man vara varsam.

Det här är en dyrgrip jag vill spara lite av och det blir picklat på två olika sätt. Jag gör en kall lag och en varm. Den heta görs på samma sätt som min favoritkock, Mathias Dahlgren, gör när han lägger in fläderblom. Det enkla och helt ljuvliga receptet hittar du vid länken här.

skogtillbord-picklade -ramslöksknoppar-maj21
Snart är det dags för ännu en picklad skönhet. Lägg in fläderblom på samma sätt och du har en dyrgrip. Doft och smak bevaras på det allra finaste sätt och passar på samma sätt som dina picklade ramslöksknoppar bland annat i sallader med en asiatisk touch.

Den andra varianten kommer från linköpingskrogen Jord. Nästa årets kockvinnare? Eller såhär, jag har tillgång till ett recept på en lag de brukar använda till många av alla växter de plockar. Till ramslöksknopp? Vet ej, men det är inte omöjligt. För övrigt en av de absolut bästa krogar jag besökt! Mer om dem kommer.

I båda fallen ska lagen täcka helt. Burkar, verktyg och händer ska vara absolut rena. Jag gör det enkelt och använder inga kryddor förutom smakerna i själva lagen. Nu vill jag att ramslöken ska få tala.

Picklade ramslöksknoppar – kall lag

 • 1 knippa ramslöksknoppar, gärna med en bit av stjälken kvar
 • 1 del ättika
 • 2 delar socker
 • 1 ½ del vatten
 • en nypa salt

Gör såhär

 1. Lägg knopparna i en ren burk. Koka upp lag i en tillräcklig mängd så att den kommer att täcka.
 2. Låt lagen svalna och häll den över ramslöken. Förvara i kyl.

Picklade ramslöksknoppar – varm lag

 • 1 knippa ramslöksknoppar, gärna med en bit av stjälken kvar
 • 1 del ättika
 • 1 del socker
 • 1 del vatten

Gör såhär

 1. Lägg ramslöken i en absolut ren burk. Koka upp lag, tillräckligt mycket för att täcka knopparna. Häll lagen het över ramslöken.
 2. Löken förlorar sin gröna färg, men tar åt sig smaken fint och får en lång hållbarhet.

Och vad använder man de små knopparna till? Det går inte åt några mängder för att sätta smak med den här inläggningen och jag tänker såhär. Knopparna behåller löktonerna som tillsammans med den sötsyrliga smaken av picklat kan passa som inslag i en sallad med asiatiska toner.

De skulle kunna förgylla en råbiff eller serveras till något gravat. Som ett litet inslag i en rätt med stekt eller grillad fisk. Till något rökt kanske eller i en potatissallad. Lite, lite, bara som ett trivsamt, uppiggande sting i en helhet.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Violer och picklade gräslöksknoppar till mor
Såser och röror runt grillen