Såser och röror runt grillen

22 maj, 2021
Kategori:
skogtillbord-såser-röror-grillat-maj21

Såser och röror runt grillen. Detaljerna som gör stor skillnad. Kanske till och med anger tonen för hela måltiden. Välkommen in i köket!

Idag vill vi ha kött! Den före detta veganen har talat. För övrigt ingen dum sak alls. Att byta fokus sådär. Köttätandet är okej igen, men med höga krav på kvalitet och måttliga mängder. Passar mig perfekt. Vi är eniga.

Ja, så är köttet spikat för dagens grill. Men sen då…faktum är att det egentligen är i det momentet som de stora besluten fattas. Det är med tillbehören som det händer.

Jag är inget stort fan av rubar, glazar och kryddblandningar. Faktiskt. Riktigt bra köttråvara, salt och peppar. Sedan får den perfekta glöden göra jobbet. Men vid sidan av den saftigt, möra biten vill jag ha fest, stim och stoj bland smakerna. Och där har vi dem, såser och röror.

Idag har jag valt ut tre stycken. Tanken är inte alla på en gång, en räcker gott. Och såhär skulle man kunna göra:

Såser och röror runt grillen

Först ut en vanlig pesto. Eller inte så vanlig. Jag gör min på ramslök, men basilika är underbart. Nötter eller frön, god ost, vitlök och olja. Välj sorter efter lust och tillgång. En klassiker som är ljuvlig till pasta, men som också passar potatis.

Prova att rosta potatis och blanda generöst med pesto. Till detta gör du en tomatsalsa/sallad. Snabbkoka ett par nävar haricotsverts som sedan får landa i en het panna med olivolja och vitlök. Lite salt och sedan är det bara att servera.

Recept på pesto finns vid länken här.

Mitt förslag nummer två är Caesardressing, favoriten som finns på landets i stort sett alla krogmenyer. Men har du testat att göra egen? Gör det! Så fin till grillat. Grönsaker, fisk, kyckling och kött alla gör de sig till en bra caesardressing.

Också den funkar så bra till potatis. Vi närmar oss tiden för den färska och då måste ni prova. Annars är den underbar till gröna blad. En stor grön sallad mitt på bordet. Grillade bitar surdegsbröd iblandade strax före servering och flagor av ost på toppen. Vilket grillkalas.

Caesardressing finner du i inlägget här.

Mitt tredje förslag är en vackert orange salsa romesco. Krämig, het, len och smakrik i en salig blandning. Potatis, grillat surdegsbröd, oliver, god ost, lufttorkad skinka och grillade grönsaker. Bam, säger jag. En hit!

Recept på Salsa Romesco kan du hitta här.

Inget att vänta på, nu grillar vi! Allt gott! Hälsar Kat : )

Picklade ramslöksknoppar
Hollandaise i blixtfart