Råvara ramslök – vårens grönaste primör

23 april, 2020
skogtillbord-råvara-ramslök-april20

Ingenting. Jag säger ingenting, doftar som vårens vårigaste råvara ramslök. Ingenting lyser så grönt. Ingenting får koltrastens sång att ljuda vackrare eller de späda boklöven skirare. Ett par, tre veckor har vi på oss. Välkommen ut i ramslöksbacken!

Det allra bästa. Så känns det just nu. En ljummen dag och en matta av ramslök sträcker sig så långt jag kan se. Bladen är blanka och det är grönt så man får kisa. Jag har den stora lyckan att ha ett stort bestånd inom rimligt avstånd. Den växer inte överallt och norrut finns den inte alls. Bra att veta också att den är fridlyst lokalt i Blekinge.

Ramslöken är en lundväxt. Den vill ha skugga och lite fuktig, mullrik jord. Säsongen är kort, men den börjar tidigt. I Skåne redan i mars här i Östergötland får vi vänta till april.

Den som ska plocka ramslök för att äta måste ha en plan. Det här är ingen råvara att spara. Jag vet bara ett sätt att bevara den länge med kraftfull smak och det är som salt, men den konsumtionen är rätt liten. Annars ska den ätas direkt tycker jag och jag planerar alltid in ett antal rätter som får avlösa varandra under några dagar efter plockning.

skogtillbord-råvara-ramslök-april20
Ramslökens paradnummer peston, som lika gärna skulle kallas röra, men alla vet vad en pesto är. Den doftande knallgröna röran kan blandas med pasta, klickas över grillas bröd, förgylla ugnsrostade grönsaker, blandas i soppa och mycket, mycket mer.

Jag vill också höja ett varningens finger, ramslöken kan väcka ens habegär och giriga sida. Det är lätt hänt att man hukar om och om igen för att ta bara några blad till, men som sagt de går inte att spara under längre tid.

Först kommer bladen och smaken är knallgrön med en tydlig vitlökston. Den har en egen arom, men ska man jämföra så kan man säga en blandning av gräslök och vitlök. Fast egen.

Efter ett par gröna veckor sträcker sig blomstänglar över bladverket och en vit skir blomning tar vid. Knopparna kan ätas och de gröna färska fröna lär vara delikatesser att lägga in. Sen vissnar alltihop ner för att vänta in nästa vår.

På min ramslöksmeny finns alltid ramslökspesto. Där finns också en soppa, någon form av omelett och en potatisrätt. De gröna bladen får sällskapa med råvaror som inte tar över. Här har vi en huvudaktör som ska få glänsa! Och idag blir det en knallgrön ramslökspesto. Mängderna är ungefärliga och du kan moderera efter egen smak.

Råvara ramslök – knallgrön pesto

  • 1 knippa ramslöksblad (20 – 30 blad)
  • ¾ – 1 dl skalade hasselnötter, mandel eller cashewnötter
  • 1 dl rapsolja
  • 70 g riven ost exempelvis västerbottens- eller prästost
  • salt

Gör såhär

  1. Lägg ramslöken, nötterna och oljan i en mixer. Har du en stavmixer så följer det ofta med en liten miniberedare som är perfekt. Kör maskinen tills du har en konsistens som passar dig. Jag gillar en rätt grov pesto med lite nötiga bitar kvar, andra vill ha den helt slät.
  2. Rör ner osten för hand. Den kan bli gummiaktig i maskinen. Smaka av med salt.

Det här är en röra som passar till mycket. Pasta är givet, men prova att röra ner en klick i en potatissoppa, bre den på en skiva grillat surdegsbröd. Prova till ugnsrostade grönsaker eller i potatismoset.

Jag har botaniserat lite djupare i flera olika råvaror här på bloggen och kanske är du intresserad av att veta mer om brännässlor eller ettrigt smakrik pepparrot. Allt gott hälsar Kat : )

Grilltips - kryddiga färsbiffar av vildsvin
Macklunch för uteliv - allt i ett paket