Vårig råvara – Nässlor på påskbordet!

6 april, 2020
skogtillbord-råvara-nässlor-paj-april20

Nässlor – den första vårprimören! Under några tidiga vårveckor älskar jag dem för doften och smaken. Vi gör en knallgrön nässelpaj att pryda påskbordet med. Välkommen in i köket!

Gourmetråvara eller ogräs? Både och men på rätt plats i rätt tid, definitivt en råvara att ta tillvara. Plocka topparna på de späda, fortfarande lite lila nässlorna. Skölj noga, förväll hastigt och där har du nu en smakbomb att jobba vidare med.

Den uppmärksamma kan känna igen både smak och dofttoner av svarta vinbär. Och den som liksom jag gillar färsk gurkmeja förnimmer säkert likheter. Jag brukar göra smoothies på just vinbär, gurkmeja, avokado, äppelmust, äpple och nu på våren med tillägget förvällda nässlor.

Lite hardcore, men det finns andra sätt att plocka in nässlor i maten. Soppa förstås, med mjukgörande mejerier som grädde eller crème fraiche. Smör är också en riktig smakkompis. Ost och nässlor! Tänk risotto, omelett eller paj som här idag.

Lök och vitlök passar fint i nässelsammanhang. Och alldeles särskilt samsas nässlorna med vårens gräslök.

Och så har vi ägg! Passar nässlor hur bra som helst.

Vi du ge nässlorna en riktig skjuts i smaken så föreslår jag fänkål, en lite udda krydda som verkligen vet hur en nässla ska tas. Särskilt fin krydda till nässelsoppa.

skogtillbord-råvara-nässlor-paj-april20
Jag ville ha en riktigt vårig, knallgrön paj och mixade nässlor och spenat efter ett snabbt uppkok. Blandade med övriga ingredienser och tataa verkligen vårgrönt!
skogtillbord-råvara-nässlor-paj-april20
Jag gör oftast matiga pajer i en form med avtagbar kant och en diametern på 25 – 27 cm. En storlek som passar de flesta pajdegsrecept och en fyllning med grund av 3 ägg och 3 dl mejeri, mjölk, grädde eller crème fraiche. Utöver det kommer ost och andra godsaker.
skogtillbord-råvara-nässlor-paj-april20
Nässlor i paj paraderar som påskbordets kronjuvel! Så grön att man får kisa.

Plocka alltid nässlor en bit från större vägar och inte i direkt anslutning till en gödselstack där de trivs. Ger du dig ut på jakt så kommer du hitta dem nästan överallt. Skölj mycket noga och förväll hastigt. Ett tips är att frysa in en del av den tidigaste skörden. I så fall ska nässlorna genast läggas i kallt vatten efter koket. Häll av vattnet och tryck ihop i små bollar som du sedan styckfryser.

Nu blir det paj och jag testade en ny grej för att få den riktigt illande vårgrön. Jag förvällde nässlor tillsammans med spenat som jag sedan körde i blender tillsammans med crème fraiche innan jag blandade i resten av pajens fyllning. Och grönt blev det!

Råvara nässlor – Vårgrön nässelpaj

8 bitar

Pajdeg

 • 150 g smör
 • 3 dl vetemjöl
 • ½ tsk salt
 • 1 (– 2) msk kallt vatten

Fyllning

 • 1 ½ l nässlor och spenat
 • 3 dl crème fraiche
 • 1 vitlöksklyfta
 • 3 ägg
 • 100 g västerbottens- eller prästost

Topping

 • 1 stor knippa gräslök

Gör såhär

 1. Tärna smöret som ska vara kallt. Lägg det i en matberedare tillsammans med mjöl och salt. Kör till smulor. Häll i 1 – 2 msk kallt vatten och kör ihop degen till en boll. Slå in och lägg i kyl minst en halvtimma, gärna mer.
 2. Ta fram degen och kavla ut. Skär ut botten och kanter i hela stycken. Använd gärna en form med avtagbar kant. Jag klämmer fast ett bakplåtspapper i botten och naggar degen med en gaffel. Ställ sedan formen i frysen 15 minuter eller mer.
 3. Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda pajdegen 10 minuter. Ta ut och låt svalna när du gör klar fyllningen. Skölj och förväll nässlor och spenat. Det räcker med 20 sekunder i kokande vatten. Lägg genast i kallt vatten. Häll av och krama ut så mycket vatten du kan.
 4. Lägg det gröna i en blender med crème fraiche och riv i vitlöken. Kör till en knallgrön smet. Blanda med ägg. Riv osten och blanda i den.
 5. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och ställ in i ugnen. Grädda pajen till fin färg, cirka 30 minuter. Ta ut och låt svalna något. Skär gräslöken ytterst fint och täck hela pajen med hacket.

En perfekt påskbordsrätt! Vill du ha den på ett buffébord så passar den fint vid sidan av rostade rödbetor på en bädd av äggkräm som du hittar i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Påskens matjessill - extra allt!
Laxsida med smak av Västerbottensost