Laxsida med smak av Västerbottensost

3 april, 2020
Kategori:
skogtillbord-lax-västerbottensost-mars20

Västerbottens lax – hel laxsida i ugn. Krämig, ostig med citrustouch! När man vill signalera lyx utan att anstränga sig nästan alls. Välkommen in i köket!

Nätterna är kalla, men nu lovas det sol och sol och sol i många dagar. Vår på riktigt. Jag vill ut och i år känns vårbruket på mina kolonilotter särskilt värdefullt. Tryggt. Jordat. Och precis som vanligt. Pågående kriser går jord, gödsel, fröer och spirande småplantor helt förbi.

När man sen kommer hem efter många spadtag, mycket bärande och enorma mängder syre känns en enkel middag så rätt. Enkel att göra, lyxig att äta. Hel lax i ugn är verkligen en smart lösning.

skogtillbord-lax-västerbottensost-mars20
Finstrimlad fänkål marinerad i citron och krämigt täcke av crème fraiche och västerbottens ost. Syra och sälta som ger din laxsida en riktig smakskjuts.

Det finns många varianter på temat laxsida i ugn, men jag har några standardmoment som hänger med oavsett vilken topping laxen har när jag ställer in den i ugnen.

Ugnsbakad laxsida

  • Kolla fisken noga så att inga ben finns kvar. Salta sidan och sätt ugnen på 175 grader. Jag vill att ytan ska få lite färg samtidigt som torr lax är urtrist. Den som vill ha den perfekt sätter spetsen av en termometer mitt i den tjockaste delen. Jag tycker att en innertemperatur på 55 – 56 grader är perfekt.
  • Laxen får gärna ligga och dra salt 10 – 15 minuter innan toppningen breds på. Jag använder ofta olika asiatiska marinader eller blandningar av crème fraiche plus någon smaksättning, ajvar relish kanske, eller ost som idag. Räkna med att laxen behöver ungefär 20 minuter i ugnen.
  • Ytterligare ett trick för att hålla den saftig är att hälla en liten bottenskyla vätska i formen. Det räcker med någon dl som gör stor skillnad.

Och nu till verket:

Västerbottenslax – laxsida i ugn

5 – 6 personer

  • 1 kg hel laxfilé
  • 1 ½ dl créme fraiche
  • 100 g Philadelphiaost
  • 100 g Västerbottensost, fint riven
  • ½ citron, saft + finrivet skal
  • 1 kryddmått cayennepeppar
  • 1 dl kycklingbuljong

Fänkålssallad

  • 1 stor fänkål
  • citron
  • olivolja
  • salt

Tillbehör

  • potatis
  • grön sparris

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Salta laxsidan lätt. Blanda crème fraiche, färskost, Västerbottensost, citronsaft, rivet skal och peppar. Lägg i form och bred blandningen jämnt över laxsidan. Sätt in i ugnen.
  2. Efter 10 minuter hälls buljongen som en bottenskyla i formen eventuellt tillsammans med lite extra pressad citron. Laxen är klar när den fått fin färg och nått en innertemperatur på 56 grader.
  3. Skär eller hyvla fänkålen tunt på en mandolin. Salta lätt, pressa över citron och droppa på lite olivolja. Vänd runt och servera med laxen.
  4. Dessutom potatis och grön sparris som kan rostas vid sidan av laxen i ugnen. Tiden för potatisen kan du reglera genom att skära den i mindre bitar.

Och vill du kika på ett ännu enklare ugnsrecept med lax så klicka på länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Vårig råvara - Nässlor på påskbordet!
Råvara med sting - Pepparrot