Råvara med sting – Pepparrot

1 april, 2020
skogtillbord-råvara-pepparrot-april20

Pepparrot! Vårt inhemska sting. Det bränner till på tungan, men bara helt kort. Den är mer än en krydda, men ändå ingen grönsak. En spännande smaksättare som passar till mycket. Välkommen in i köket!

Fjärås…säger det er något? Det är där det händer. Platsen på västkusten som står för hela den svenska odlingen av pepparrot. Det här är en gröda som ställer krav. Ska det bli rejäla rötter så behöver dem specialbehandling utöver det vanliga.

Rötterna som växer horisontellt i jorden och ska plockas upp en gång under växtsäsongen för att rensas från smårötter. Kanske är det skälet till att ingen startar upp nya odlingar. De som finns har gått i arv.

Det är nu under tidig vår som skörden bärgas. En pepparrot räds inte kylan utan blir bara smakrikare om den får stanna under jord hela vintern. Möjligen utvecklas en viss sötma precis som hos många rotfrukter som skördas nu under våren. Jag plockar upp palsternacka, svartrot och jordärtskocka som faktiskt är som allra bäst just nu.

Den som noga smakar av pepparrotsstinget känner säkert igen det. Tänk dijonsenap, rättika, eller vanlig kryddkrasse. Den mycket smakkänsliga kanske kan förnimma en kålton från broccoli eller vitkål och javisst, det stämmer.

Den gemensamma smaknämnaren för den spretiga skaran är så kallade isotiocyanater. En kemisk förening som verkligen ger en reaktion liknande den när tungan utsätts för något riktigt hett eller fryskallt. Det är bra att veta att smaken är flyktig och pepparrot ska alltid rivas precis i sista stund innan man sätter sig till bords.

skogtillbord-råvara-pepparrot-april20
Pepparrot i gott sällskap! På räkmackan med ägg, majonnäs och krasse. Som topping på korven med frasigt friterad lök och äppeltzatziki. Eller på en bookmakertoast! Klassisk macka med tunt skivat kött, senap, majonnäs och knaprigt bacon. Och till sist tillsammans med en verklig smakkamrat, ugnsrostade röd- och gulbetor på en äggkräm…! Recepten finns i länkarna nedan.

Wasabi då? Jo, det är samma växtfamilj men hur smakar den egentligen? Äkta wasabi är inte alldeles enkelt att få tag i. Det vi köper på tub och den som serveras på de allra flesta sushiställen är inte den äkta utan…just det, färgad pepparrot.

Isotiocyanater har en hämmande effekt på mikrober och den där biten pepparrot på toppen i burken av en inläggning har precis den funktionen, att mota bakterier och mögel. Men frågar du mig så är det som smaksättare den gör sin största insats här i världen.

Trots att pepparroten är så distinkt är den flexibel och passar i många olika slags sällskap. Pepparrot och stekt fisk är en given kombination, men det går lika fint att kombinera den med kött på olika sätt. Räkor är en alldeles utmärkt kompanjon precis som ägg.

Fett och sälta lyfter smaken, men mildrar stinget en aning och jag föreslår brynt smör, bacon eller majonnäs. En aning sötma mildrar också och där har äpple och rödbetor företräde som riktigt fina smakkamrater. Bland örterna väljer jag dill och gräslök.

Dagens pepparrots-recept är ett bygge av ugnsrostade röd- och gulbetor på en bädd av äggkräm. En perfekt rätt att sätta på påskbuffén!

Ugnsbakade betor med äggkräm och pepparrot

6 – 8 personer buffé

 • 800 g betor, gärna blandat röda och gula
 • 1 ptk bacon
 • 1 knippa gräslök
 • färsk pepparrot

Äggkräm

 • 2 dl majonnäs (länk till recept på 15-sekunders hemgjord nedan)
 • 3 kokta ägg
 • pressad citron, ca 2 msk
 • salt

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär betorna i klyftor. Lägg i ugnsform, ringla över olivolja och salta. Sätt in formen i ugnen och låt betorna stå tills de är mjuka och har fått lite färg, ungefär 20 minuter.
 2. Stek baconet knaprigt och lägg det att rinna av på papper innan det hackas i småbitar. Skär gräslöken riktigt fint.
 3. Lägg majonnäsen i en blender eller i behållaren till en stavmixer. Skala äggen, lägg ner dem i behållaren och pressa i drygt en msk citron. Salta lätt och kör krämen helt slät.
 4. Bred ut krämen på ett vackert fat. Lägg på betorna och strössla med bacon och gräslök. Riv över pepparrot, så mycket du törs, och servera genast.

Vill du göra din egen majonnäs på ett smart och supersnabbt sätt så ska du titta på inlägget här.

Recept på korvtoppingen du ser i bildgalleriet finns i det här inlägget. En bookmakertoast bjuder vi på vid länken här och räkmackan hittar du här. Ser nu att det receptet saknar pepparrot, men det ändrar du strax på genom att riva över någon msk som kommer att göra den ännu lite bättre.

Och vill du förkovra dig och riktigt gå in i pepparrotens värld så tycker jag du ska lyssna på det här avsnittet av Meny i P1.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Laxsida med smak av Västerbottensost
Baka med surdeg - råg och vete