Påskens matjessill – extra allt!

7 april, 2020
Kategori:
skogtillbord-matjessill-påsk-april20

Påsk på ingång! Matjessill blir det absolut, men jag vill tänka nytt. Vad tror ni om ett vackert blandat fat med sill och extra-allt-tema!? Välkommen in i köket!

När jag funderar över ett nytt recept har jag en tågordning. Vilken råvara spelar huvudrollen? Vilken säsong? Tillfälle? Hur vill jag att det ska se ut? Och så det allra viktigaste smaken. Smak och smakkamrater. Vad har jag att jobba med här?

Här står jag nu med matjessill, vår och påsk. Snart har jag bestämt att ett stort fat blir perfekt. Det kan bli vackert och jag tänker mig att det nästan kan funka som en liten buffé i sig. Släkt och vänner i stora horder runt påskbordet går liksom bort för många just den här påsken. Det får istället bli några få fat, men med buffékänsla.

skogtillbord-matjessill-påsk-april20
Idén är helt enkelt, gör ett vackert, vårigt fat av många råvaror och smaker som passar matjessill.

Och nu till smakerna. Vad passar till matjessill? Potatis är givet, liksom gräddfil och gräslök. Dill och krasse funkar, och rädisor. Ägg förstås och så vill jag ha in något friskt, lätt. Gurka blir perfekt. Pepparrot skulle kunna ge matjessillen en skjuts och finhackad röd lök. Hm, undra hur det skulle funka om jag picklade löken?

Min första tanke var att välja bland smakerna, men varför? Nej, vi kör på allt! Fatet kan med fördel serveras när potatisen fortfarande är lite ljummen.

Matjessill – extra allt!

  • 4 – 6 personer
  • 250 g hela filéer matjessill (2 burkar à 200 g)
  • 1 liten gurka
  • 1 knippa rädisor
  • 4 ägg
  • 600 g delikatesspotatis
  • 25 g smör
  • 1 knippa dill
  • 1 knippa gräslök
  • kryddkrasse
  • färsk pepparrot

Picklad rödlök

  • 1 röd lök
  • 1 msk ättika
  • 1 msk socker
  • 2 msk vatten

Tillbehör

  • gräddfil

Gör såhär

  1. Börja med att pickla rödlöken. Tärna löken fint och lägg den i en skål med ättika, socker och vatten. Rör om och ställ kallt.
  2. Skär matjesillen i bitar. Halvera gurkan på längden och skär i sneda bitar. Skiva rädisorna tunt, gärna på mandolin.
  3. Hårdkoka äggen och finhacka dem.
  4. Koka potatisen och lägg upp den på ett fat. Smält smöret. Tryck sönder varje potatis med en gaffel och ringla det smälta smöret över.
  5. Finhacka dill och gräslök. Klipp tussar av krassen och riv pepparrot.
  6. Nu ska fatet byggas med potatisen som grund. Plocka fram din inre kreatör och gör en tavla av smakerna. Gott och en pärla på påskbordet!

Vill du dessutom servera en paj på påskbordet så finns det en vackert knallgrön variant på västerbottenpaj med nässlor i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Tunnbröd från mellanöstern
Vårig råvara - Nässlor på påskbordet!