Macklunch för uteliv – allt i ett paket

21 april, 2020
Kategori:
skogtillbord-utflyktsmacka-april20

En matta av grönt! Jag får ett sms från ramslöksskogen och det är bara att packa och dra. Med på färden kommer en macklunch som passar fågelsång, ljusgröna boklöv och doften av grön vitlök. Välkommen in i köket!

Varje år denna väntan på en av mina mest älskade primörer, ramslöken. Och ni ska få mer av den varan, men först ett förslag på macklunch som passar bryggor, bokskogar, torptrappor, kolonilotter och annat. En macka för uteliv, kort och gott.

Jag kör ofta på ett grundkoncept som sen kan varieras i det oändliga. I grunden har jag bröd, hårdkokt ägg, majonnäs, gröna blad och örter. Sen kan man addera andra ingredienser, eller faktiskt nöja sig grunden som en suverän äggmacka.

skogtillbord-utflyktsmacka-april20
Macklunch för vårens uteliv. En vegetarisk variant på mattemat är självklart. Alltid finns det någon i sällskapet som väljer bort kött och fisk. Idag blir det en enkel rödbetsröra med mycket örter, majonnäs och ägg.

Förfasa dig inte över majonnäsen. Jag är ett stort fan och använder den ofta, men som alltid handlar det om mängd. Dessutom gör jag den själv på prima ingredienser. Fettet är vegetabiliskt och med majonnäs i fyllningen behövs naturligtvis inget annat fett som smör. Vill du lära dig mer om majonnäs och om hur löjligt enkelt det är att göra så kolla vid länken här.

Nå, nu till dagens mackor. En laxvariant och en vegetarisk med rödbetor. Våga mixtra med de angivna mängderna. Det kan liksom inte bli fel. Vill du ha mer ägg, fine kör på det. En rödbeta till? Gör så.

Macklunch – lax och rödbeta

2 personer

 • 1 mindre baguette, gärna surdeg
 • 2 hårdkokta ägg
 • ½ knippa dill
 • ½ knippa gräslök
 • ½ – ¾ dl majonnäs, gärna hemgjord
 • gröna blad, ex. sallat eller spenat

Laxvariant

 • 100 g varmrökt lax
 • ½ knippa rädisor

Rödbetsvariant

 • 2 förkokta rödbetor
 • 1-2 msk färskriven pepparrot

Gör såhär

 1. Dela bröden på längden. Hacka äggen. Enkelt är att lägga dem i en äggskärare och skiva en gång för att sedan vända ägget på tvärsan och dela igen. Hack på ett ögonblick.
 2. Skär dill och gräslök fint. Blanda med majonnäs.
 3. Till laxmackan finfördelar du fisken med en gaffel. Skivar rädisor och blandar med grunden.
 4. Till rödbetsmackan river du rödbetorna grovt och blandar med grundfyllningen och pepparrot.
 5. Fyll bröden och slå in mackorna i papper till fasta paket och ge dig ut i världen!

Ramlöken återkommer vi till redan i morgon. Allt gott hälsar Kat : )

Råvara ramslök - vårens grönaste primör
Tunnbröd från mellanöstern