Salsa Romesco – röran som har allt

12 september, 2020
skogtillbord-salsaromesco-juni20

Allt har den, en salsa romesco. Den krämiga strukturen, de höga smakerna, en fantastisk doft och färgen som väcker ögat. Passar till allt grillat. Och mycket annat. Välkommen in i köket!

Det är den grillade paprikan som står för de största volterna och saltomortalerna. Den har sötman och en aning rökighet och den är min. Jag har skött om de små raringarna från frö till skörd. Vilken lycka!

Jag har flera sorter och just den här är en tomatpaprika. Formen har givit den förnamnet tomat och kanske den djupröda färgen. De stortrivs i mitt nya växthus. Precis som jag!

skogtillbord-salsaromesco-juni20
Bara färgen hade räckt, men en salsa romesco bjuder på paprikans sötma, en liten puff rökighet, chilihetta, ett vitlökssting och så i botten den milda, men ändå distinkta tonen från mandeln.

Dagens middag är blir enkel. En stor sallad med saltsyrlig vitost, hårdkokta ägg, grillat bröd och salsa romesco som fullkomligt knockar smaklökarna. Så ljuvligt gott!

Romesco är en spansk sås, eller röra som jag verkligen råder er att göra. Jag vill ha min helt slät och kör den i en blender, men en matberedare eller stavmixer går fint det också.

Recept finns i tusental och jag har en fast lista med ingredienser, men är inte särskilt exakt när jag tillagar. Här får ni mått som sig bör, men mitt råd är att ni smakar av och ändrar som ni tycker. Lite mer vitlök kanske, högre syra eller mer salt. Du bestämmer.

Salsa Romesco

  • 2 stora grillade, skalade röda paprikor, eller flera små
  • 1 ½ dl rostad mandel
  • ½ dl olivolja
  • 1 medelstark chili
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk sherryvinäger
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 – 2 vitlöksklyftor
  • ½ – ¾ tsk salt

Gör såhär

  1. Lägg alla ingredienserna i en blender och kör till en slät, krämig konsistens.

Ge inte upp inför det faktum att paprikorna ska vara grillade och skalade. De kan läggas under grillelementet i ugnen tills skalet bubblar upp och svartnar något. Ta ut och låt svalna så att du kan hålla i dem och dra sedan av skalet.

Mandeln rostas i en torr stekpanna till den får aningen färg och doftar just rostad mandel.

Ät din romesco till ägg, till stekt fisk, till grillat fläskkött, till kyckling, på en pizza, till pasta eller blanda den i yoghurt eller majjo för en mildare variant. Ja det finns inget stopp. Ät den helt enkelt! Allt gott! Hälsar Kat : )

Torka tomater i ugn - en umamibomb
Focaccia - ett kanonrecept!