Focaccia – ett kanonrecept!

11 september, 2020
Kategori:
skogtillbord-foccacia-sept20

Focaccia – jag lovar, den här varianten är top of the top, bästa foccacian någonsin. Och hemligheterna är…välkommen in i köket!

Han är experten. Och jag vet vad jag vill. Resultatet blir magiskt. Hyllas den som hyllas bör och jag bugar för Paul Hollywood och hans kanonrecept. Vet ni vem jag pratar om? Engelsk bagare och en av domarna i Hela England bakar.

I en teknisk utmaning bjuder han in de tävlande att baka focaccia. Svårt, menar han eftersom det handlar om att arbeta in stora mängder vätska i degen. En viktvolym som närmar sig mjölets. Till det ska det olja, mycket olja, och ja, degen är klibbig och svårhanterlig. Lite som slime, den rinner genom fingrarna.

Vätskan gör så att jästen får fritt spelrum. Den jobbar på helt utan motstånd och det blir fullt av hålrum i degen som gör den luftig, samtidigt som brödet blir saftigt.

Mycket vatten och en hel del olivolja är är alltså ingredienserna som gör den här baket, och brödet så outstanding bra. Resultatet är verkligen något alldeles särskilt. Tittar man på de uppställda ingredienserna ser det ut att bli bröd, men att det blir så speciellt kan ingen ana.

Mina bidrag till Pauls recept är: lite höjd på brödet. Han vill ha det autentiskt italiensk och lågt, men jag gillar höjden som gör det molnlätt och luftigt.

Jag ringlar dessutom över en blandning av vatten och olivolja precis innan det ställs in i ugnen. Ytan blir frasig och smaken…! Det sista är faktiskt ett italienskt nonnaknep.

Jag är absolut för att brödet ska ätas varmt. Med olivolja, salt och oliver. Vi fick dessutom egna soltorkade tomater, kronärtskockskräm och riktigt god ost till vår focaccia.

Receptet här är lite modifierat, jag använder exempelvis färsk jäst, men i stort sett så. Och är du nyfiken på att gå till källan och se Paul Hollywood baka sin foccacia så ska du följa länken här.  

Focaccia – top of the top

16 bitar

 • 500 g vetemjöl special
 • 2 tsk salt
 • 400 g vatten
 • 20 g jäst
 • 2 msk olivolja
 • 2 msk olivolja (jo, det stämmer)

På toppen

 • 2 msk olivolja
 • 1 msk vatten
 • färsk rosmarin
 • flingsalt
 1. Blanda mjöl och salt i en skål.
 2. Mätt upp vatten som inte behöver tempereras. Blanda i jästen och häll i oljan.
 3. Blanda ner lite av vattnet i taget i mjölet och jobba in varje omgång ordentligt innan nästa hälls på. Säkert funkar det i maskin, men jag använde händerna.
 4. Täck och jäs degen till dubbel storlek cirka 1 timma.
 5. Häll upp 2 msk olivolja i en form med höga kanter och cirkamåtten 25*30 cm. Häll ner degen och vik den i oljan några gånger. Dra i kanterna och vik in mot mitten om och om igen. Platta ut degen i formen med lätta fingrar och låt den jäsa täckt ytterligare 1 ½ timma.
 6. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop sista omgången olivolja med vatten. Doppa fingertopparna i blandningen och tryck hål i degen 20 – 30 st. Ringla olivoljeblandningen över degen innan du strösslar med flingsalt och rosmarin.
 7. Grädda i ugnen 20 min. Ta ut och håll i er, ringla gärna lite extra olivolja över. Servera genast.

Får du bröd över så kan jag meddela att det är vansinnigt gott tillsammans med honung. Olivoljan, saltet, det sega, saftiga brödet och nyslungad honung! Allt gott! Hälsar Kat : )

Salsa Romesco - röran som har allt
Chlodnik - polsk rödbetssoppa