Chlodnik – polsk rödbetssoppa

7 september, 2020
skogtillbord-rödbetssoppa-sept20

Chlodnik – kall rödbetssoppa med polska anor. En perfekt kombination av rödbetans sötma, den syrliga yoghurten och gurk-krisp. Alltihop i piggt chockrosa. Välkommen in i köket!

En kall soppa som fungerar så bra också för svalare sensommardagar. Med den trygga rödbetan i fokus kan man leka med temperaturerna utan att kylan tar över. Och som alltid beror känslan i en rätt mycket på vad som serveras till.

Jag vill ha bröd, något bakat på surdeg. Kokt potatis är en annan variant som kommer som förslag från en polsk vän. Och ofta ställs soppan på bordet med ägghalvor i. Känner ni hur det genast blir det mat för den tidiga hösten.

Allt med betor passar i dessa dagar. De har sin glansperiod nu. Lite stadigare än de första späda som äts kokta med smör. Nu lämnar de birollerna bakom sig och tar ledningen.

Chlodnik – Babis kalla rödbetssoppa

4 personer

  • 500 g rödbetor
  • 5 – 6 dl grönsaksbuljong
  • 2 ½ dl tjock yoghurt
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 – 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk pressad citron
  • salt
  • ½ gurka
  • 10 rädisor
  • några dillkvistar
  • 1 liten knippa gräslök
  • några blad färsk mynta

Tillbehör

  • tjock yoghurt
  • eventuellt potatis
  • eventuellt ägghalvor

Gör såhär

  1. Skala, tärna och koka rödbetorna mjuka i buljongen. Ställ i kyl för att svalna helt.
  2. Blanda rödbetskoket med yoghurt och crème fraiche. Pressa i vitlök och mixa soppan helt slät. Smaka av med pressad citron och salt.
  3. Skär gurka och rädisor i tändstickssmala bitar. Finhacka dill och gräslök. Strimla myntabladen fint. Strö gurka, rädisor och örter i soppan, eller servera i skålar bredvid.
  4. Bjud soppan iskall tillsammans med extra yoghurt och eventuellt ägghalvor att lägga i.

Rödbetor är som alla råvaror beredda att visa upp olika sidor. Samma huvudingrediens förvandlas för att visa upp en helt annan karaktär. Ett exempel har du i inlägget här där betan istället presenteras som frasig råraka. Allt gott! Hälsar Kat : )

Focaccia - ett kanonrecept!
Gräddig viltpytt med kantareller