Torka tomater i ugn – en umamibomb

18 september, 2020
skogtillbord-tomater-torkade-sept20

Torka tomater i ugn – en fantastisk umamibomb ni inte får missa. Enkelt höstfix med stor smakutdelning! Välkommen in i köket!

Min tomatodling peakar. Försommaren känns som en evighet bort, men minns ni hur kallt det var? Nu har vi tvärtom en varm höst i mina trakter och skörden är fantastisk. Inte minst tomaterna.

Ett av många sätt att ta tillvara mogna tomater är att torka. Smakerna koncentreras och här är det ingen tvekan om att tomater är en källa till den femte grundsmaken umami. Ni vet den mustiga, buljonglika, nästan köttiga smaken.

Jag torkar och förvarar i olja och jag vet att det finns en viss tveksamhet inför den här typen av konservering. Det ryktas om fruktansvärda förgiftningar, men jag kan ge lugnande besked.

Botulism är en mycket allvarlig sjukdom orsakad av ett gift. Grundorsaken är en bakterie som finns i vår närhet, bland annat i jord, men bakterien i sig är harmlös. Farlig blir den när den växter till och bildar sporer. Förutsättningen för det är en syrefri miljö, till exempel en oljeinläggning.

Den lilla rackaren är en känslig organism som dör om den hettas upp minst 10 minuter i en temp på 80 grader. Jag gissar inte utan litar på info från Livsmedelsverket.  Jag sätter ugnen på 100 grader och låter tomaterna ligga i timmar. Ja, ni förstår sambandet: ingen bakterie = ingen fara.

På Folkhälsomyndighetens hemsida står att läsa om anmälda botulismförgiftningar som är extremt ovanliga i Sverige. Ett 30-tal fall har rapporterats sedan slutet på 60-talet. Orsaken har varit produkter som inte värmebehandlats alls eller otillräckligt. Torkat kött, rökt lax, sill och gravad fisk.

Torkade tomater på mitt sätt är ofarligt, men för att inte få in andra mikrober gäller det som vanligt att hålla mycket god hygien, sterilisera burkar och förvara svalt. Och självklart äter ingen mögliga tomater eller produkter som luktar illa.

Torka tomater i ugn

  • tomater
  • salt
  • olivolja
  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Skär tomaterna i skivor. Lägg upp ett lager i taget på plåt och salta lätt. Sätt in i ugnen och låt stå tills tomaterna är sega. Jag räknar med att det tar 3 timmar.
  3. Jag har en varmluftsugn och sätter in 2 eller 3 plåtar åt gången. Håller ugnsluckan en aning öppen med hjälp av en träsked i glipan.
  4. Lägg sedan tomaterna i absolut rena burkar och täck med olivolja.

Tomaterna är ljuvliga i sig och när det passar kryddar jag upp den med örter och vitlök vid servering. Igår fick de hedersplatsen på hemlagad pizza. Succègott!

Vill du kika på en galet god tomatsallad så titta vid inlägget här och har du växthuset fullt med gröna tomater så finns ett chutneyrecept vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Kålpanna - snabblagad vardagsvinnare
Salsa Romesco - röran som har allt