Tomatsallad – extra, extra

2 september, 2020
skogtillbord-tomatsallad-sept20

Tomatsallad – extra, extra! Just precis så blir det när man inte kan hejda sig. Eller bestämma sig för den delen. Velig med grandiost habegär i en rätt lyckad kombo. Välkommen in i köket!

Först vill jag slå fast, att om…om det var så att jag bara fick välja en tomatsort så blev det utan tvekan Yellow Brandywine. Vilken tomat! Saftig med en kraftfullt orangegul färg. Smaken är makalös och doften! De största väger säkert mer än ett halt kilo och ja, den är sanna mina ord rakt genom ljuvlig.

Eftersom vi nu lever i en fri värld där det inte finns restriktioner runt antalet tomatsorter, så är min gula skönhet bara en del av dagens blandade tomatsallad. Jag har nog skivat i tio sorter och sedan stod jag där utan att kunna besluta mig om fortsättningen.

En fransk variant kanske med bara vinägrett och lök? Pesto? Eller panzanella? Men caprese var ju länge sedan. Svaret blev allt och lite till. Inget knussel!

Insalata caprese är en tomatsallad med mozzarella, men jag använder Burrata. En ost som liknar mozarella men med en krämig, gräddig mitt. Den som känner sig tveksam till importerad ost ska veta att det finns flera svenska tillverkare av mozzarella. Frägsta mejeri är ett av flera.

Tomatsallad – extra, extra

4 personer

  • 800 g tomater, gärna blandade sorter
  • 2 burrataostar
  • 3 skivor levain
  • 2 skivor bacon
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk balsamvinäger

Basilikaröra

  • 1 liten knippa basilika
  • 1 näve nötter, valnötter eller andra
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3/4 dl raps- eller olivolja
  • salt, en nypa eller två

Gör såhär

  1. Skiva, klyfta eller halvera tomaterna beroende på storlek. Lägg upp på ett fat och salta lätt. Lägg ostarna på fatet.
  2. Skär brödet i tärningar. Vänd bitarna i olivolja och salta lätt. Stek till fin färg.
  3. Stek baconskivorna knapriga. Låt svalna och hacka sedan fint.
  4. Mixa eller hacka ihop en sorts grov pesto av basilika, nötter, vitlök, olja och salt.
  5. Lägg brödet på tomatfatet, strö baconet över, droppa på vinäger och olja. Fördela basilikaröran över fatet och dra ett par tag på svartpepparkvarnen.

Sådär ja, en rejäl tomatsallad på sensommartema. Funkar som en hel måltid. Har du tomatfeeling och vill ha fler förslag så finns ett frasigt tomatflarn i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Gräddig viltpytt med kantareller
Kronärtskocka - bästa tipsen