Kronärtskocka – bästa tipsen

28 augusti, 2020
skogtillbord-kronärskocka-tips-aug20

Kronärtskocka – bästa tipsen! Så många frågetecken runt en alldeles underbar grönsak. De måste rätas ut. Såhär gör du. Välkommen in i köket!

Alla kommenterar när de vandrar förbi mina kolonilotter. Men kronärtskocka…kan man verkligen odla det här?! Och sedan kommer alltid följdfrågan: Hur tar du egentligen hand om dem?

Inte undra på tveksamheten för det är verkligen inte en självklar process. Bladen är hårda och försedda med riktigt vassa taggar. Var börjar man?

För det första, allt kan inte ätas. Bara den undre delen av de största bladen och den underbara bottenbiten är ätbara. Och såhär gör jag med stora skockor. De mindre har jag andra trick för, men låt oss börja med de största.

Kronärtskocka – bästa tipsen

  • Rensa bort den nedersta bladraden som inte har någon köttig undre del.
  • Ta en sax och klipp av alla de taggiga bladspetsarna. Då blir det genast lättare att hantera skockan.
  • Ta ett stadigt grepp om stjälken och bryt den, men inte helt av. Snurra ett varv till och bryt igen. Och så ett till, samma sak fast nu bryter du av den helt. Titta på stjälken så ser du de långa, borstiga trådarna som satt i bottnen. De vill vi inte ha med. Kika på bilden också så ser du vad jag menar.
  • Ta en rejäl kniv och skär av den övre delen av skockan. Inte riktigt på hälften utan aningen högre upp.
skogtillbord-kronärskocka-tips-aug20
Till vänster syns den avbrutna stjälken med en borst av fibrer vi inte vill ha i den fina bottnen. Där syns också hur mycket av toppen som ska skäras av. Till höger en sann delikatess! Bottnen med smält smör.
  • Lägg kronärtskockan i en kastrull med saltat vatten så att det täcker. Pressa också i en citron. Saften hjälper till att balansera vissa beska toner. Syran förhindrar också att skockan mörknar i färgen. Lägg en liten tallrik över skockan så att den inte flyter upp.
  • Koka tills du lätt kan dra ett av ett av bladen från skockan, det tar cirka 40 minuter, eller lite mer.
  • Ta upp och låt rinna av upp och ner. Vänd och plocka bort de tunna, lila-aktiga bladen som sitter i mitten. De är för små att äta. Ta tag i håren som sitter som en liten kupol över själva botten. Ta bort och se till att inga småhår blir kvar.
  • Nu har du en ring av fina blad med bottnen i mitten. Nästan som en skål, perfekt att fylla med exempelvis smält smör, majonnäs eller vinägrett.
  • Dags att äta upp härligheten. Nu plockar du bladen ett och ett, doppar i smöret och släpar mot tänderna. När bladen är slut kan du njuta av bottenbiten. En verklig delikatess!

I år odlar jag två sorter Green globe och Violette globe. Har fått en jättefin skörd med många skockor på varje planta. Jag sådde frön i början av året så det är lite pyssel med dem, men så värt jobbet.

Kronärtskocka är en tistelsläkting som är perenn i varmare trakter och det finns en sort, Herrgård, som klarar vintern också här i norden. Jag testar ett par till nästa år.

Och odlar du inte din egen så finns de att köpa i butik nu. Riktigt fina exemplar precis rätt i säsong. Vill du fylla din kronärtskocka med snabbfixad majonnäs så har du recept på en kanonbra i inlägget här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Tomatsallad - extra, extra
Råraka med gulbetor - gyllengul och frasig