Tomatflan – en smakfull färgexplosion

17 juli, 2020
skogtillbord-tomatflarn-juli20

Det fanns en tid när de odlades bara för sin skönhet. Tomat var helt enkelt en prydnadsväxt. Lyckliga är vi som vet att de är både vackra och goda. Idag blir det snabba och stilfulla tomatflan. Välkommen in i köket!

Överallt kan man få tag på de finaste svenska tomater, ofta i varierade färger och former. Köp på dig en rejäl omgång och häng med i svängarna. Dagens tips är att skiva tunt och dekorera en platta frasig smördeg med en färgstark tomatmosaik.

Smördegen gräddas med en vitlöks- och basilikadoftande ostkräm När tomaterna är på plats ska flanet serveras direkt. Vissa tomater släpper mycket vätska och jag vill att varje tugga ska vara smördegsfrasig.

Flanet passar exempelvis att skära bitar av när man väntar på att grillbädden ska bli tillräckligt het. Det funkar på en buffé eller till kräftskivan.

Flan? Men heter det inte flarn? Jo, men bara om det handlar om sötsaker. Ta bort ”r” och se där en salt historia.

Tomatflan

6 – 8 personer

  • 500 – 600 g tomater, blandade sorter
  • smördeg 250 g, kyld rulle
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl riven smakrik ost
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • blad från några kvistar färsk basilika, strimlade

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegen på en plåt. Den brukar vara inrullad i bakplåtspapper, om inte behöver du ett i botten.
  2. Blanda crème fraiche med ost, vitlök och basilika. Bred smeten över smördegen och ställ in i ugnen. Grädda till fin färg cirka 15 min.
  3. Skiva tomaterna tunt och lägg dem i ett vackert mönster över den gräddade botten. Servera genast.
  4. Bredvid flanet sätter du fram flingsalt och en pepparkvar. Dessutom en riktigt vass kniv. Gästerna skär sin egen bit och saltar själva eftersom saltet annars riskerar att dra vätska ur tomaterna så att degen blir blöt.

Vill du istället bjuda på kalas med årets första svampskörd i fokus kan du kika på ett kantarellflan vid länken här. 

Allt gott! Hälsar Kat : )

Svartvinbärs- och blåbärssylt...när ni två blir en!
Snitta bröd före gräddning- förvånande enkelt!