Svartvinbärs- och blåbärssylt…när ni två blir en!

19 juli, 2020
Kategori:
skogtillbord-sylt-vinbär-blåbär-juli20

Jag funderar mycket över smaker. Vad passar egentligen ihop. Ibland är det givet, men då och då går jag bet som med svarta vinbär och blåbär. Innan jag provade var mitt bestämda svar – Nej det känns sådär, funkar nog inte. – Men se det gör det visst.

Svarta vinbär kan jag se i en massa spännande sammanhang. De trivs med rödbetor, med rosmarin och enbär. Vilt förstås, liksom med äpple och kål. Blåmögelost och svartvinbär absolut. Hallon är en fin kombination, men blåbär. Nix, trodde jag.

Blåbär är citrusvänligt och de samsas alldeles förträffligt med vanilj. Sås på blåbär och rött vin är utsökt till mörkt kött. Hallon och blåbär är ett vinnarkoncept med ”drottning” som hedrande titel, men svarta vinbär? Icke.

Jag trodde blåbären helt skulle försvinna i skuggan av vinbärens tydliga karaktär, men istället lyftes den särskilda blåbärstonen av vinbärens syra och ja, det är en win-win kombo. Båda tar plats och skiner ikapp.

Det här är en superenkel sylt utan extra smaksättning för att inte störa bärens egen arom. Fullkomligt underbar i filen till en sommarfrukost.

 Svartvinbärs- och blåbärssylt

2 burkar

  • 350 g blåbär
  • 350 g svarta vinbär
  • 1 citron, saften
  • 500 g socker

Gör såhär

  1. Lägg rensade bär i en gryta. Pressa saften från en citron över.
  2. Sätt på värmen och när bären saftar sig rörs sockret i. Koka upp och låt puttra ordentligt i 10 minuter.
  3. Fyll genast på heta burkar. Sylten passar till allt möjligt, inte minst till viltkött och till köttbullar!

Vill du testa en alldeles underbar syltklassiker på svarta vinbär så ska du genast kolla det här inlägget med Hirams svarta vinbärssylt. Allt gott! Hälsar Kat : )

Vispad glass med rårörda bär - latdagsdessert
Tomatflan - en smakfull färgexplosion