Snitta bröd före gräddning- förvånande enkelt!

11 juli, 2020
Kategori:
skogtillbord-brödsnitt-juli200

Snitta bröd är enklare än du tror. Känslan att lyfta ett doftande nygräddat, bröd med vackert mönster i den gyllenbruna ytan är magisk. Och du kan själv! Välkommen in i köket!

Allt kan göras krångligt. Eller snarare man kan få allt att kännas i princip ogörbart med ord. Särskilt om det gäller ett område som befolkas av nördar. Som bakning. Det finns så många termer och specialgrejer att man baxnar och nästa ger upp.

Med stor respekt inför all gedigen kunskap som finns därute tänker jag förenkla och säga att det här är lätt. Alla kan snitta bröd! Jag har använt receptet på surdegsbröd som finns vid länken här, men det funkar på många sorters bröd.

skogtillbord-brödsnitt-juli200
Så vackert! Jag älskar de vackra snittade, välgräddade bröden och har inte ens vågat drömma om att fixa det själv. Men vet ni, snitta bröd är förvånande enkelt. Ni måste prova!

Förutom att bröden blir vackra av snitten så är det ett sätt att kontrollera var bröden spricker. Här kommer några ihopsamlade tips:

Snitta bröd – några tips

  • Du behöver en riktigt vass kniv, eller ett rakblad. Jag använde en tapetkniv och det gick galant.
  • Snitten läggs precis före gräddningen. Degen ska alltså vara jäst.
  • Innan snittet ska den jästa degen mjölas. Strö mjöl över och dra varsamt handen över ytan så att den täcks av ett tunt lager mjöl.
  • Det är enklast att snitta fasta degar. Ett tips är att kalljäsa, då blir ytan fastare och lättare att skära i.
  • Degar som jäst mycket har inte tillräckligt med kraft kvar för att spricka där stora, långa snitt läggs, men små, korta och inte alltför djupa snitt är ett tips.
  • Fasta degar, som känns spänstiga när man tar på dem klarar längre och djupare snitt. Ett djupare snitt spricker upp mer i ugnen.
  • Bröden spricker lättare om värmen i ugnen är fuktig. Jag kastar in 1 dl vatten på ugnsbotten samtidigt som brödet sätts in.
  • Tänk ut hur du vill ha dina snitt innan du startar och jobba snabbt. Ritch ratch är principen.

Jag har en liten film, 19 sekunder lång, på mitt instagram om du vill kika. Länken till skogtillbord har du här. Där lägger jag, förutom matbilder, också ut en del superkorta filmsnuttar från mina kolonilotter.

Och till sist, vinkeln på kniven när man snittar bröden, undrar du? Ärligt talat så har jag ingen aning. Jag körde på känn och är nöjd med resultatet.

Jag håller tummarna för er som vågar testa. Inte mycket kan gå fel. Allt gott! Hälsar Kat : )

Tomatflan - en smakfull färgexplosion
Surdegsbröd - sommarfavoriten