Gröna tomater och het chutney

7 oktober, 2016
chutney, gröna tomater

Lilla E surar. Blir det aldrig höst, eller? Hon vill ha hundarna i sängen och drapera sig i halsdukar och ny jacka. Jäkla värme att hänga i. Och så en morgon är det vitt av frost på taken i den lilla staden. Kanalen ångar som den gör när hösten ramlar in. E gnolar och och jag får panik. Tomaterna! Hur blir det nu? Välkommen in i köket!

Vi har olika preferenser. Jag har varit så nöjd med värme och lång odlingssäsong att jag låtsats som ingenting. Hösten har varit mig mentalt avlägsen. Men mitt psyke är en svag väderdomptör. Kylan är här, så är det bara.

Och inte finns det mycket att klaga på. Jag har skördat enorma mängder mogna, söta röda tomater odlade på friland. Vi har frossat. Men nu är det alltså över för i år. Mitt ståtliga tomatland hänger i bruna trasor. Men plantorna är prickiga av piggt gröna småtomater. De har klarat morgonens frostknäpp och nu får de komma hem.

gröna tomater, chutney galleri
Frosten är här och jag räddar de gröna tomaterna in i köket och ner i chutneykoket. Kommer bli fint till helgens vildsvinsgryta.

Jag tänker att det ska bli något varmt av dem. Något som muntrar upp. Kryddigt och chilihett. Något som passar vildsvinsgrytan vi ska göra i helgen. Eller den grillade karrén eller lammcyrryn. Det blir chutney helt enkelt. Och såhär gick det till.

Chutney på gröna tomater

 • 600 g gröna tomater
 • 1 stor gul lök
 • 3 vitlöksklyftor
 • 1 äpple
 • 2 cm av en bit färsk ingefära
 • 1 liten het chilifrukt, typ piripiri
 • 1 kanelstång
 • 1 dl äppelcidervinäger
 • 1 ¾ dl ljust muscovadosocker, eller annat brunt socker
 • en aning salt

Gör såhär

 1. Tvätta tomaterna och skär dem i kvartar. Finhacka lök och vitlök. Skala äpplet och tärna det fint.
 2. Finhacka färsk ingefära och chili. Gillar du hetta tar du hela chilin annars halverar du den och skär bort mellanväggarna där det mesta av styrkan sitter.
 3. Lägg alla ingredienserna i en kastrull eller gryta och koka ihop till en ganska fast marmeladig konsistens. Det tar tid. Räkna med nästan en timme på lagom småputtrig värme. Häll upp i väl rengjorda burkar. Jag diskar först och låter burkarna stå en god stund på 100 grader i ugnen innan jag häller i den heta chutneyn.

Chutneyn är god direkt, men allra bäst blir den om man har tålamod att vänta några veckor. Receptet funkar bra att koka som dubbel sats om du har ett stort behov av kryddig hösttröst och en hel del gröna tomater att rädda. Men obs allt ska inte dubblas. Det räcker gott med 4 vitlöksklyftor och en kanelstång.

Och som vanligt pratar jag gärna mat. Skriv en kommentar och dela en bra matidé eller ställ en fråga. Du kanske har ett bra tips på vad man kan göra med mängder av gröna tomater. Jag vill veta! Hälsar Kat : )

Torkade äppelskivor och kanelsockriga äppelchips
Kanelbullar - bulldagens bästa tips