Kålpanna – snabblagad vardagsvinnare

24 september, 2020
skogtillbord-kålpanna-sept20

Kål, lök, äpple och nötter. Höstskördar som verkligen är som gjorda för varandra. Idag blir det kålpanna, vardagsmat på temat svensk september. Välkommen in i köket!

Jag bugar för årets september. Vilken växtmånad! Varma dagar och svala nätter, utan dramatiska toppar och djupa dalar. Lite lagom. Skönt tycker både jag och kålen som bjuder på enorma, vackra, krispiga huvuden.

Min savoyfavorit heter Vorbote 3 och jag odlar mängder i omgångar från senvinter till tidig senvinter. Jo, så är det faktiskt att jag har haft kål att skörda i princip året runt.

Allra bäst är huvudena små och späda, långt innan de knyter sig. Plocka, förväll, dressa med brynt smör och olja innan en näve riven ost får avsluta. Kungligt gott! Sen får man så mer snabbt som ögat så att det alltid finns lagom stora, eller små, plantor att skörda.

Slösaktigt tycker min lottengranne när jag skär av de späda plantorna, men varför då? Det är den flitiga odlarens privilegium att frossa både i de spröda, milda småttingarna och de fullt utvuxna kåljättarna, inte sant!?

Just nu har jag flera stora huvuden att skörda. Inte mig emot och idag hamnar ett av dem med andra höstgrödor i en vardaglig kålpanna. Lite annat kommer till också när jag letar efter smaker som bryter den lilla beskan som följer med kålen. Fett, sötma och sälta är vad som behövs.

Något fett kommer med grädde och nötter. Sötma i form av äpple och så har vi sältan som baconet tillför. Tillsammans gör de underverk för varandra och såhär gjorde jag.

Kålpanna – snabblagad vardagsvinnare

4-6 personer

  • 1 litet huvud savoykål
  • 4 små gula steklökar
  • 2 små svenska äpplen
  • 2 ½ dl grädde
  • ½ dl hela hasselnötter
  • 1 pkt bacon
  • 2 kvistar persilja
  • salt
  • svartpeppar

Gör såhär

  1. Skär kålen i tunna klyftor. Skala och dela de små lökarna på mitten. Större lök skärs i en halv centimeter tjocka skivor. Kärna eventuellt ur äpplena och skär dem i klyftor.
  2. Stek kål och lök på medelvärme till fin färg. Lägg i äppelklyftorna efter en stund. Salta lätt och häll på grädden. Låt småputtra.
  3. Rosta hasselnötterna några minuter i torr pannan. Häll upp nötterna och lägg i baconet som steks knaprigt. Låt rinna av på papper och hacka upp i småbitar.
  4. När kålen känns mjuk ska baconet strös över tillsammans med nötter och finhackad persilja. Smaka av med salt och peppar.
  5. Rätten passar att ätas tillsammans med ett gott potatismos eller vid sidan av en god färsbiff.

Jag är en sann kålälskare och använder ofta kål i olika varianter som huvudingrediens. Blomkålsris kanske låter trist och präktigt, men kika på receptet med indisk blomkålspilaff och låt dig omvändas. Allt gott! Hälsar Kat : )

Finhackad rödbetssallad - smakrik skönhet
Torka tomater i ugn - en umamibomb