Karljohanmajonnäs lyxig enkelhet

28 september, 2021
Kategori:
skogtillbord-karljohanmajonnäs-svampsås-sept21

Karljohanmajonnäs – biffmackans och hamburgarens bästis. Känns exklusivt och lyxigt. Är egentligen mycket enkelt. Välkommen in i köket!

Jag säger det igen, torkad svamp är en av mina absoluta favoritkryddor. Både smak och doft koncentreras i processen och fungerar sedan som smaksättning på liknande sätt som andra kryddor.

Små doser ger stor utdelning och återkommande på menyn härhemma står karljohanmajonnäs. Inga konstigheter utan just majonnäs smaksatt med torkad karljohansvamp. Vi äter den till rätter med nöt- eller viltkött. En klick på hamburgaren eller på mackan med riktigt tunt skivad biff. Svårslaget gott.

Just i de här sammanhangen är majonnäs perfekt. Brödet ska vara smörstekt och majonnäsen toppas med en liten näve friterad lök. Knaprig och helt utan beskan som kommer med bränd lök. Det krävs lite precision och knepen får du i inlägget här.

skogtillbord-karljohanmajonnäs-svampsås-sept21
Karljohanmajonnäs är en av många möjligheter som bjuds den som har en påse torkad karljohansvamp i skafferiet.

Jag utgår från att du har lite torkad karljohansvamp, om inte så kan du läsa mer om svamp och torkning här.

Karljohanmajonnäs

Se till att alla ingredienserna är rumstempererade.

  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • ½ tsk salt
  • 2 ½ dl rapsolja
  • en liten näve torkad, mixad eller mortlad karljohanssvamp

Gör såhär

  1. Knäck ägget i behållaren till en stavmixer. Lägg ner senap och salt. Häll på oljan och svampen.
  2. Sätt mixerstaven i botten på behållaren. Kör igång och dra staven sakta uppåt. Majonnäsen är färdig på mindre än en minut.
  3. Låt den gärna stå svalt en timma innan servering.

Passar förträffligt på en macka som den på bilden ovan. Inga konstigheter. Det du ser är det du får. Smörstekt surdegsbröd i generösa skivor, sallat, tunna skivor fint stekt biff, knaprigt friterad lök, baconströssel och en klick karljohanmajonnäs. Så gott!

Ett litet bonustips som också passar kött är att smaksätta en rödvinssås med torkad svamp som då först ska mortlas till smulor. Jag föreslår att du provar karljohan, torkad svart trumpetsvamp eller trattkantarell till sås. Recept på såsen har du här och svampsmulorna tillsätts när såsen silats av. Lämna sedan att småputtra ytterligare lite så att svampen blir helt mjuk. Allt gott! Hälsar Kat : )

Kantarellsoppa - silkeslen hösttröst
Gräddig viltpytt med syltade rönnbär