Kantarellsoppa – silkeslen hösttröst

30 september, 2021
Kategori:
skogtillbord-kantarellsoppa-sept21

Kantarellsoppa – höst i smaken, men samtidigt lugnande och tröstande. Ingen fara här finns mustig trygg värme att luta sig mot. Välkommen in i köket!

Vi har definitivt bytt spår. Från det lätta luftiga till tyngd och stabilitet. Hösten är här. Och precis som varje år känner jag mig lite överrumplad.

En morgon vaknar jag och ser ut över den lilla stadens frostiga tak. Blasten till pumpor och bönor har kraschat på lotten och mörkret smyger sig på redan när middagsmaten ställs på bordet.

skogtillbord-kantarellsoppa-sept21
Kantarellsoppa är bara ett av många möjligheter detta svamparnas år. Förutom svampmackorna ska du inte missa inte att göra en krämig kantarellrisotto. Klicka på länken nedan för recept.

Samtidigt sker ett byte i matpreferenser. Självklarheten i lätt sallad till en skiva rökt lax byts mot längtan efter matiga rätter. Dofterna blir kryddigare och mustigare. De har en annan tyngd. Grytorna kommer fram och varm krämig soppa är helt rätt.

Vi har verkligen begåvats med ett kantarellår att glädjas åt och slösa med. Idag serveras de i form av en silkeslen soppa.

Kantarellsoppa

4 personer

 • 400 g kantareller, knappt 1 ½ liter
 • 2 schalottenlökar
 • 1 vitlöksklyfta
 • 0,5 – 0,75 l hönsbuljong
 • 2 dl grädde
 • salt
 • svartpeppar

Gör såhär

 1. Rensa kantarellerna noga och skär dem i mindre bitar. Skala lök och vitlök, skiva sedan tunt.
 2. Lägg svampen i en medelvarm stekpanna och låt det mesta av vätskan koka bort. Fortsätt med en klick smör innan löken får följa med. Fräs 10 minuter på relativt låg värme.
 3. Ta bort några fina småsvampar som ska serveras hela i soppan. Häll på buljong och grädde. Småputtra några minuter innan soppan mixas slät. Späd med lite varm buljong om den känns för tjock. Smaka av med salt och peppar.
 4. Servera gärna i tallrik med de sparade kantarellerna på toppen. Droppa eventuellt över lite krondillsolja och den som vill rör i en sked lättvispad grädde. Ett gott bröd passar till.

Krondillsolja är lite överkurs, men den som blir nyfiken kan kolla på receptet i inlägget här. Mer om svamp och  recept på en kungligt god kantarellrisotto finns vid länken här. Har du torkad svamp på gång? I inlägget här har du tips på lite udda användning. Allt gott! Hälsar Kat : )

Focaccia - fluffigt, luftigt, saftigt
Karljohanmajonnäs lyxig enkelhet