Focaccia – fluffigt, luftigt, saftigt

2 oktober, 2021
Kategori:
skogtillbord-focaccia-okt21

Focaccia – fluffigt och luftigt. Brödvärldens verkliga luftbubblare. Ett lättviktarbröd med rötter i Italien. Välkommen in i köket!

Focaccia är ett av bröden som får mig att förundras. Ingredienslistan liknar den som följer med många ljusa bröd. Det handlar om mjöl, jäst, salt, olja och vatten. Hur kan de bli så olika varandra?

Proportionerna skiljer förstås och här handlar det om att hantera en deg med mycket vätska och mycket olja. Det blir kladdigt så det gäller att ha en plan från start.

Jag utgår från ett recept skapat av en engelsman, Paul Hollywood. Då var han en av domarna i Hela England bakar och utmaningen var såklart focaccia. Ett bröd han lagt sin själ i att hitta bästa receptet på. Här i något modifierad version med ett par tillägg direkt från Italien : )

Mängden olja är rejäl. Sammanlagt 1 dl som ska tillsättas vid tre olika tillfällen. En blandas i degen. Nästa hälls i formen innan degen läggs ner och viks i oljan. Till sist ringlas en omgång blandat med vatten på toppen innan brödet gräddas. Den som vill kan dessutom pensla brödet med ännu mer olivolja genast när det kommer ur ugnen.

Brödet kan sedan delas i många bitar och det äts utan pålägg så jag höjer inte ens lite på ögonbrynet över mängden. Smaken är ljuvlig och strukturen flygande lätt.

Jag tror att den italienska traditionen vill ha en tunt bröd, bakat på plåt om 30 *40 cm. Men jag har provat lite olika varianter med gott resultat. Ett av dem jag gillar allra bäst är gjort i en gjutjärnspanna med höga kanter. Den jämna värmen ger ett frasigt yttre i perfekt kontrast till brödfluffet.

Focaccia kan toppas på olika sätt. Små tomater, oliver och rosmarin är vanligt och gott. Jag har testat varianter med rotad lök, lagrad ost och olika kryddor och allt har funkat finfint. Brödet är tillåtande så våga prova. Här kommer recept till själva grunden.

Foccacia – fluffigt, luftigt

10 – 16 bitar beroende på form

  • 500 g vetemjöl special
  • 2 tsk salt
  • 400 g vatten
  • 20 g jäst
  • 2 + 2 msk olivolja

På toppen

  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vatten
  • 1 nypa flingsalt

Gör såhär

  1. Blanda mjöl och salt i en skål.
  2. Mät upp vattnet, blanda i jästen så att den löser sig och häll i 2 msk olja.
  3. Rör ihop ingredienserna till en deg/smet i maskin eller för hand. Degen ska vara riktigt lös och saknar du maskin så använd en slickepott eller en träslev. Täck och jäs till dubbel storlek cirka 1 timma.
  4. Häll upp den andra omgången olivolja i en form med cirkamåtten 30 – 40 cm. Fös ner degen i formen och vik den i oljan några gånger. Dra i kanterna och vik in mot mitten om och om igen. Platta ut degen i formen med lätta fingrar och låt den jäsa täckt ytterligare 1 ½ timma. Använd en plastback eller liknande att lägga över så att det inte finns risk att något fastnar i den lösa degen.
  5. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ännu en omgång olivolja med vatten. Doppa fingertopparna i blandningen och tryck hål i degen 20 – 30 st. Ringla sedan olivoljeblandningen över degen. Strö över flingsalt. Vill du toppa med tomater, oliver eller annat så ska de på nu.
  6. Grädda i ugnen cirka 20 min. Pensla eventuellt med ännu lite mer olja när brödet tas ur ugnen. Servera gärna din focaccia nybakad, fortfarande ljummen.

Min focaccia serveras ofta som sällskap till en soppa, en sallad eller en plockbricka. Dagens tips är att smaksätta brödet med ost, Västerbottensost eller annan lagrad, och bjuda det till kantarellsoppan du hittar i inlägget här. En lagom höstig och värmande måltid.

Blir det bröd över så brukar jag värma det i rost eller ugn beroende på om det är naturellt eller smaksatt. Gårdagens rostade focaccia med honung till frukost är bara så gott.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Syra rödkål - för smak och hälsokick
Kantarellsoppa - silkeslen hösttröst