Löjromskrustad till trettondagsmiddag

6 januari, 2022
Kategori:
skogtillbord-löjromskrustad-jan22

Löjromskrustad – en lysande start på trettondagens middag. Lätt att göra med fantastisk smak. Som små juveler på tallriken. Välkommen in i köket!

Trettondagsmiddag – lite som en gammaldags söndagsmiddag. Jag tänker mig att familjen samlas, kanske med nära vänner för att äta gott och vinka av julen. Vardagen närmar sig och granen barrar. Knut får ursäkta, men härhemma är glada julen alldeles snart slut, slut, slut.

Men först en helg vigd för god mat och trevliga samtal. Trettondagen förresten, ni vet väl varför? I grunden en kristen helg som handlar om de tre vise männen Kaspar, Melchior och Baltasar. Det handlar om stjärnan, om gåvorna och om en nyfödd kung.

Jag tänker mig en trerätters med findukat bord, en vacker förrätt följd av en köttsallad. En vad…? Klicka på länken här och kika. Det här får du inte missa. Köttet kan varieras, lamm, anka, vilt, eller något annat. Underbart gott!

Jag har två förslag till val av dessert: En vispad lingonpannacotta med salt kolasås och en fluffig nutellamousse. Välj och vraka i inlägget här.

Nu till förrätten, en ostkräm med löjrom i knaprig krustad. Ett bonustips med en variant på Toast Skagen hittar du vid länken här.

Löjromskrustad

4 personer

  • 75 g Västerbottens- eller Prästost
  • 1 ½ dl crème fraiche
  • 16 minikrustader

Toppning

  • 40 g löj-, forell- eller laxrom
  • 1 liten rödlök
  • gräslök
  • eventuellt smörgåskrasse
  1. Riv osten fint. Värm upp crème fraichen i en kastrull och rör ner osten till en slät kräm. Ställ att svalna.
  2. En halvtimma före servering hälls eller skedas ostsmeten ner i krustaderna. Lägg en liten klick rom på varje.
  3. Hacka löken mycket fint. Skär gräslöken i tunna ringar. Strö löken över krustaderna och klipp eventuellt över lite smörgåskrasse.

Dags att kavla upp ärmarna och ta tag i kvällens kalas. Eller kanske vänta in helgen och köra då istället. Allt gott! Hälsar Kat : )

Vardagspotatis - mer än en knöl
Perfekt oxfilé och glammig nyårspotatis