Vispad lingonpannacotta

29 december, 2021
Kategori:
skogtillbord-nyår-lingonpannacotta-dec21

Vispad lingonpannacotta med salt kolasås. Desserten är som livet självt, inbjudande, mjuk och kurvig. Syrlig och söt med en aning beska. Välkommen in i köket!

En dessert som kan förberedas i god tid. Lyxig, smakrik med hint av svenska skogar. Vårt eget superbär. Knapriga nötter och ett vackert mönster när pannacottan vispas och spritsas.

Vispad pannacotta? Javisst! Den smaksatta grädden låter sig villigt vispas fluffig och krämig. Resultatet är samtidigt lätt och smakrik. Den håller för kolasåsen utan att rinna ut och med de knapriga nötterna är alla komponenterna på plats. En symfoni i smak och textur.

Vill du istället göra en fluffig nöt- och chokladdessert så finns recept vid länken här. Men nu fokuserar vi på lingonen. Och såhär går det till.

Vispad lingonpannacotta med salt kolasås

4 – 6 personer

  • 3 gelatinblad
  • 200 g lingon, frysta går bra
  • 5 dl grädde
  • 1 ½ dl socker
  • ½ tsk äkta vaniljpulver

Kolasås

  • 2 ½ dl grädde
  • 1 ½ dl ljus sirap
  • 1 ½ dl socker
  • 25 g smör
  • ½ tsk äkta vaniljpulver
  • 2 krm salt

Kanderade nötter

  • 100 g nötter, exempelvis mandel och hasselnötter
  • 1 dl socker
  • 2 msk vatten

Gör såhär

Lingonpannacotta (kan göras dagen före servering)

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Blanda lingon, grädde, socker och vaniljpulver i en kastrull och hetta upp tills första bubblan syns. Ta från värmen och mixa.
  3. Krama ur gelatinbladen, lägg i kastrullen och rör varsamt tills de löst upp sig. Häll upp i en skål, plasta och ställ i kyl minst 4 timmar.
  4. När pannacottan ska läggas upp för servering vispas den upp till en gräddliknande konsistens. Spritsa eller skeda ner i serveringsglas.

Kolasås

  1. Koka grädde sirap och socker på svag värme tills blandningen når en temperatur på 107 grader. Mät med en digital köttermometer.
  2. Ta från värmen och rör ner smör, vanilj och salt. Låt svalna.

Kanderade nötter

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötterna i en form och ställ in i ugnen 10 minuter.
  2. Häll upp socker och vatten i en kastrull. Låt blandningen småbubbla tills den får en ljust brun färg. Rör inte under tiden.
  3. Blanda i de varma nötterna och häll upp på ett bakplåtspapper. Låt stelna. Hacka sedan nötterna grovt till servering.

Vid servering ringlas kolasåsen över den vispade pannacottan. Strö över de hackade nötterna.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Perfekt oxfilé och glammig nyårspotatis
Julens rödbetsröda favoriter