Perfekt oxfilé och glammig nyårspotatis

30 december, 2021
skogtillbord-nyår-2021-dec21

Perfekt oxfilé och glammig nyårspotatis.  Glitter och tradition. Precis så som vi vill ha det. Välkommen in i köket!

Jag hörde en intervju. Mathistorikern Richard Tellström berättade att nyårsfirandet följer fastare traditioner än julen. Det ska helst serveras en finare köttbit. Så är det bara. Så filé får det bli, men, min plan är att också tipsa om en vegetarisk festtallrik. Först ut är nyårets oxfilé.

Väl tillagad oxfilé av god kvalitet är verkligen något särskilt. Inte svårt att tillaga, men ännu enklare att helt förstöra. Bara några få minuter kan göra den möra köttbiten torr och urtrist.

Perfekt stekyta för att maxa smaken och en väl avvägd innertemperatur. Där har ni konceptet för en filésuccé. Alla tipsen hittar du i inlägget här.

Och så har vi potatisen. Kökets bastanta vardagsbas och samtidigt festprissen att lita på. Tusenbladspotatis eller kraschad potatis är filéns perfekta sällskap. Enkla att fixa, men med smak och festlook som signalerar kalas. Du hittar den vackert bladiga här och den kraschade i inlägget här.

Kött och potatis ropar efter sås. Rödvinssås! Recept och såstips hittar du i inlägget här.

skogtillbord-nyår-2021-dec21
Oxfilé till nyårsfesten passar inte alla. Vad säger ni om en kräm på rotselleri, rostade betor, brysselkål, picklat äpple, brynt nötsmör och pepparrot! Ja tack, säger jag!

Om du som jag har någon vid bordet som föredrar en vegetarisk rätt så vill jag tipsa om en tallrik med smak av rotselleri, rödbeta, picklat äpple och pepparrot. Recept och tips hittar du här.

Önskar er alla ett riktigt gott nytt år! Kat : )

Löjromskrustad till trettondagsmiddag
Vispad lingonpannacotta