Oxfilé till nyår – bästa tipsen har du här

29 december, 2019
skogtillbord-oxfile-nyår-dec19

Oxfilé till nyår = sant! Ni känner kombinationen som inte många vill ändra. Låt oss därför göra det optimalt. Köttet ska vara perfekt och kocken stressbefriad. Vi förbereder för en glammig nyårsmiddag. Välkommen in i köket!

Oxfilé till nyår är som skinka till jul, som ägg till påsk och som jordgubbar till midsommar. Det är så det ska vara. Och fine, då kör vi på det.  Låt oss göra det med finess, så att det blir sådär magiskt gott och mört som i visionen om den perfekta nyårsmiddagen.

Jag säger, för det första: Välj svenskt! Schysst på flera sätt. Bra djurhållning och hög kvalitet.

För det andra: Gör rätt! Ska vi äta kött så låt oss ge det bästa förutsättningarna att bli riktigt bra. Det är köttätarens ansvar och stegen för att lyckas kommer här:

Oxfilé till nyår – perfekt resultat

  1. Tillaga gärna filén hel. Risken att den ska bli torr minskar plus att tillagningen blir så mycket enklare. Biten ska vara jämntjock. Köper du en bit med svans det vill säga en avsmalnande ände så skär bort den. Blir en superb lunch på nyårsdagen. Biff Rydberg, kanske!?
  2. Ta fram köttet och låt det ligga i rumstemperatur minst en halvtimma före tillagning. Skälet är att en kylskåpskall köttbit kommer att kyla pannan. Köttet kokar, stekytan uteblir och så vill vi inte ha det.
  3. Putsa noga bort hinnor på filéns utsida. Sitter de kvar kommer köttet att upplevas segt och det finns risk att filén bågnar i stekpannan när hinnorna drar ihop sig av värmen. De ska bort!
  4. Köttet ska torkas av och saltas innan det steks. Saltet kommer inte att torka ut, däremot bidra med smak.
  5. Stek i panna och avsluta tillagningen i ugn. Jag lovar, det blir bäst. Steg ett är att ge köttet en fin stekyta. Hög värme och rapsolja till en början. Lägg i köttet som genast får en yta, vänd för att hela filén ska gyllenbrynas. I med en smörklick, ös och ös. Processen är klar när filén har en fin yta runtom.
  6. Avsluta i ugn. Håll en ugnstemp mellan 100 – 120 grader. Sätt spetsen av en termometer mitt i filén. Lägg in i ugnen och invänta en temp på 57 grader för ett mediumresultat. Det är alltför hög innertemperatur som gör köttet torrt, så var noga med de där graderna. Ett par grader hit och dit gör stor skillnad och på slutet höjs tempen snabbt.
  7. Låt köttet vila minst 15 minuter innan det skärs upp. Alternativt kan du förbereda hit för att sedan återvärma köttet när det är dags för middag. I så fall sätt ugnen på 200 grader (175 varmluft) Lägg in filén sammanlagt 8 – 10 minuter. Vänd efter halva tiden.

De här tipsen gäller alla rätter med ox- kalv eller viltfilé. Vad man sedan serverar till är en annan femma. Ett säkert tips är potatisgratäng och jag har en variant som aldrig misslyckas, kolla vid länken här. Rödvinssås är klockrent inte sant och ett bra recept hittar du i inlägget här. Blåbärssås!? Väljer du vilt istället för nöt så är det här en höjdare. Kika här och se om det skulle passa.  Och om du vill tänka helt tvärtom och istället servera det riktigt fina köttet som carpaccio så kan du titta på inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Vi firar nyår med skaldjur!
Rödvinssås till nyårsfilén