Krämig potatisgratäng – gräddig, ostig, underbar

23 oktober, 2019
skogtillbord-potatisgratäng-okt19

Potatis är råvaran som följer oss troget året om i alla sammanhang. Mättar gott en höstdisig tisdagslunch och ställer genast upp som glamorös, festlig sidekick när vi behöver en sådan. En festprisse alla gillar är en riktigt krämig potatisgratäng. Välkommen in i köket!

Jag är en av dem som inte kan låta bli att kika på vad andra handlar. Alltid spännande. En jättepåse med färsk ingefära! Till vad? Något som ser ut som frysta oliver, men som visar sig vara lecakulor när jag frågar. Hela korgen proppfull med tårtingredienser…vad ska firas? Och så den gamla mannen som fyller bandet med en långlång rad med ärtsoppa på burk. Hoppas verkligen att det är favoriträtten.

Och sådär håller jag på, nästan alltid bara nyfiket utan att tycka si eller så, förutom när det gäller potatis. Det är något gammaldags som vaknar. Det här klarar vi väl för fasen själva.

Hela sommaren retade jag mig på ton av potatissallad i plastbyttor och nu gör gratängerna entré. Påse efter påse med nån sorts kletig, halvfärdig potatisrätt. Jag har inte kollat hållbarheten på påsen, men vet att potatissallad klarar ett flera veckor långt liv i plastburk. Nej, hörrni låt oss göra det så mycket bättre.

skogtillbord-potatisgratäng-okt19
Potatis! Ett av våra mest älskade livsmedel, och tänk vad den kan! Förvandlar sig från krispiga pommes, till lyxig potatissallad till len puré och till ljuvligt krämig potatisgratäng. Alla recepten finns i länkar nedan.

Först två gratängtips

 1. Den som har lite bråttom kan blanda ingredienserna i receptet nedan och sedan låta alltihop puttra ett par minuter försiktigt i en kastrull innan potatisen fylls i formarna. Då är processen igång och tiden i ugnen kan kortas.
 2. Potatisgratängen kan tillagas en dag i förväg och förvaras i kyl om man vet att tidsbrist väntar. Bara att ta ur kylen när det närmar sig middagsdags och sätta in i ugnen på 150 grader tills de är varma.

Här kommer ett recept på en synnerligen bra och garanterat krämig potatisgratäng. Den kan göras i en stor eller i fyra mindre formar. Alltid trevligt med en egen liten gratäng att råda över. Inga konstigheter och såhär går det till:

Krämig potatisgratäng

4 personer

 • 600 g potatis
 • 1 gul lök
 • 1 – 2 vitlöksklyftor
 • 2 dl crème fraiche
 • 2 ½ dl grädde
 • 1 dl präst- eller västerbottensost
 • 1 tsk salt
 • 1/2 tsk grovmald svartpeppar

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatisen tunt. Skiva löken och riv vitlöken.
 2. Lägg i en skål och blanda med övriga ingredienser. Fyll fyra ugnsfasta portionsformar, eller en stor. Grädda i ugnen tills potatisen är mjuk och ytan fått fin färg. Räkna med 20 minuter för små forma och knappt dubbla tiden för en stor.

Svårare är det inte, men som sagt oändligt mycket bättre. Vill du kika på andra riktigt bra potatisrecept med festkänsla så kan du följa länkarna här:

Lyxig potatispuré – som på finkrog

Potatissallad – den bästa

Krispiga pommes i hemmaköket

Allt gott! Hälsar Kat : )

Norskt äppelbröd och/eller äppelkaka
Ribollita och bönbrownie - baljväxtfokus